Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kamermuziekfestival dagen in het jachtslot

31 oktober 2023 | Dianne de Visser

Natuurmonumenten organiseert in samenwerking met het Muziek Instrumenten Fonds om de twee jaar een KamerMuziekFestival. Begin oktober was het weer zo ver en konden we drie dagen lang genieten van muziek in het jachtslot. Nu we de beschikking hebben over de Ludenzaal in het jachtslot is dit een prima locatie om muzikanten en publiek te ontvangen.

Kamermuziekfestival

Wat is het Muziek Instrumenten Fonds?  Zij hebben door de jaren heen een behoorlijk collectie instrumenten opgebouwd. Deze hebben ze verkregen veelal met behulp van gelden uit erfenissen en legaten en soms hebben ze de instrumenten gekregen. Deze instrumenten stellen ze in bruikleen beschikbaar aan talentvolle musici. Om enig idee te krijgen waarop gespeeld werd, twee voorbeelden. Op vrijdagavond een violiste die wist dat er een zeer bijzondere viool uit 1760 op de markt kwam. Dat is een broertje van de Stradivarius en zij heeft het Fonds gevraagd of zij deze unieke viool voor haar wilde kopen, kosten meer dan € 100.000. Daar heeft zij vrijdagavond op gespeeld. Een ander voorbeeld is een jonge harpiste van 18 jaar die zondagmiddag heeft gespeeld. Zij wordt aangemerkt als zeer talentvol. Echter zij had geen passende harp. Het Fonds heeft voor haar een goede harp weten te verwerven.

In totaal zijn er over de drie dagen 6 concerten geweest, bijna allemaal uitverkocht. De bezoekers konden kiezen voor een toegangskaartje voor het concert of voor een kaartje voor het concert in combinatie met eten in de horeca van het jachtslot. De reacties achteraf waren lovend, de bezoekers hadden genoten van de combinatie mooie muziek, eten, de prachtige zaal en een sfeervolle omgeving. In de gesprekken met de bezoekers hebben we veel positieve reacties ontvangen. Dat heeft ook geresulteerd in een 17-tal nieuwe leden voor Natuurmonumenten.

Dit festival was ook een eerste nauwe samenwerking van Natuurmonumenten Rijk van Nijmegen met de nieuwe horeca. Wij hebben de muzikanten en bezoekers ontvangen en begeleid samen met de mensen van het Muziek Instrumenten Fonds en de nieuwe horeca heeft uiteraard de verzorging van het eten en drinken voor hun rekening genomen. Dit verliep allemaal in een heel prettige sfeer. 

Kortom, we hebben een heel mooi muziekweekend achter de rug, waar we met veel genoegen en tevredenheid op terug kunnen kijken. Is er dan geen mits of maar? Ja, toch wel, de bezoekers waren voornamelijk ouderen en als Natuurmonumenten willen we ook graag jongeren aantrekken. Het wordt een mooie opdracht voor de programmacommissie om een evenement te organiseren waar ook  jongeren zich bij thuis voelen.Leo Mertens (vrijwilliger Natuurmonumenten)

Dianne de Visser