Ga direct naar inhoud
Nieuws

Themadag Mookerheide

22 januari 2024 | Ruud Smeulders

Op 9 december 2023 heeft de ledencommissie een themadag georganiseerd op het Jachtslot Mookerheide. Na een presentatie over de restauratie kregen de leden een rondleiding door het jachtslot en omliggende landgoed. De themadag was een succes. Al de leden waren - voor zover na te gaan- erg enthousiast. Er waren ongeveer 100 bezoekers aanwezig buiten de leden van onze LC.

jachtslot Mookerheide

De uitnodiging stond nog niet online of de laatstgehouden themadag van de Ledencommissie NO Brabant/Rijk van Nijmegen was al volgeboekt. Het was dan ook een heel bijzondere dag met een presentatie over de restauratie van Jachtslot de Mookerheide en op de middag drie excursies. Een excursie in het slot zelf en twee in de groene omgeving te weten de tuinen en het parkbos. Zelfs de enige spelbreker; de regen die met pijpenstelen uit de lucht viel, kon de bezoekers niet deren.

rondleiding jachtslot Mookerheide

rondleiding jachtslot Mookerheide

ondanks de regen toch veel belangstelling voor ook de excursies buiten het jachtslot

Gesterkt door koffie en gebak en een heerlijke lunch namen de geïnteresseerden deel aan de drie rondleidingen nadat Wineke Allersma, adviseur gebouwd erfgoed van Natuurmonumenten op de ochtend eerst een mooie duidelijke presentatie over de restauratie verzorgde. Zij illustreerde deze met schitterende beelden van het in- en exterieur van het Jugendstil monument dat in samenhang ontworpen is. Binnen- en buitenkant zijn volledig op elkaar afgestemd. Alle decoratie-tegeltjes zijn opnieuw gebakken en geplaatst. De gele verglaasde Ludovico dakpannen, ook nog van verschillende afmetingen (! ), zijn opnieuw geproduceerd. Bijzondere aandacht kreeg uiteraard het glas in lood. De vele prachtige schilderingen in de plafonds zijn zorgvuldig schoongemaakt en bijgeschilderd. Een monnikenwerk!

voorbeeld glas-in-lood ramen

voorbeeld glas-in-lood ramen

de ramen van de badkamer in het jachtslot

Dankzij de vele behulpzame vrijwilligers was deze dag zeer geslaagd. In april zal het gerestaureerde jachtslot heropend worden maar nu kan men er al terecht voor een kopje koffie, lunch of diner. Het horecagedeelte is nu al open en in combinatie met een mooie winterwandeling over de Heumens schans een echte aanrader. Uiteraard zullen er in de toekomst meer excursies gegeven worden dus houdt de website van Natuurmonumenten NO Brabant/Rijk van Nijmegen in de gaten.

Ruud Smeulders