Ga direct naar inhoud
Terug

Schilderachtige wandelroute door Vlijmens Ven

Waar: Noord-Brabant

Sloot Vlijmens Ven
2 uur 44
8,2 km

Over de route

Maak een prachtig achtje, een grote ronde of kies voor een kleiner ommetje over de blauwe wandelroute. De natuur in dit gebied is aan het einde van de lente, begin zomer op zijn mooist. Het is hier wel kwetsbaar, blijf daarom op het pad. Geniet van het kleurenpalet van paars, roze, rood en geel in een zee van groen.

Waar kun je starten

Noord-Brabant
Startpunt

Nieuwkuijk, de Emmamolen

Wat kom je onderweg tegen?

Sloot in het Vlijmens Ven

1. Natuurbeheer

De natuur in het Vlijmens Ven is geen 'wilde natuur' en vraagt daarom om natuurbeheer. Daarom maaien we in het gebied en onderhouden we onder andere de blauwe wandelroute. De natuurontwikkeling verschilt per perceel, doordat ze allemaal een ander landbouwkundig verleden hebben. Het ene perceel is intensiever gebruikt en dieper bewerkt. Hierdoor heeft de natuur op sommige plekken meer tijd nodig om zich te laten zien.

Om de natuur een handje te helpen, is hier in het begin maaisel opgebracht, voor de verspreiding van zaden van planten, die hier wel thuishoren, maar niet zelfstandig terug kunnen komen. En het helpt om de bodemprocessen op gang te brengen. Zoals de bouw van een huis begint met een goede fundering, begint natuurontwikkeling met de juiste bodem.

Kleine karekiet

2. Kleine karekiet

Je hoort hem wel, maar ziet hem niet...behalve als je even stil blijft staan en geduldig wacht. Dan zie je de kleine rietbewoner al zingend naar boven klimmen op de rietstengels. Deze typische rietvogel geniet van de hoge begroeiing langs de sloten in het Vlijmens Ven. 

Deze kleine bruin-beige vogel valt op door zijn geluid, 'krr-krr-kiet-kiet-kiet'. Je hoort hem nu ook in de app. Hij dankt zijn naam dan ook aan het geluid dat hij maakt. Die verwijzing naar het geluid heet een onomatopee. Vooral in de vogelwereld zijn er voorbeelden te over. Denk maar aan de kievit, de koekoek en de oehoe.

Pijlkruid in de sloot

3. Slootleven

In het Vlijmens Ven vind je tientallen sloten, waarin ook van alles leeft, maar wat vaak niet zichtbaar is. 

Meest in het oog springend is uiteraard het riet aan de oevers, maar kijk je even verder, dan ontdek je meer plantensoorten kunnen ontdekken op en in het water, zoals de kikkerbeet en pijlkruid. Dankzij het eeuwenoude kwelwater dat hier naar boven komt, groeien er ook bijzondere kranswieren in de sloten.

Het pijlkruid kun je heel goed herkennen aan zijn vorm...een pijl. De bloempjes zijn wit met een paarsroze hart. Kikkerbeet herken je aan de ronde blaadjes met een knip erin.