Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Honderd Morgen

Waar: Noord-Brabant

Honderd Morgen
2 uur 9
6,5 km

Over de route

Weidse uitzichten, vogelrijke gebieden, volop slootleven en een rijke historie. En dat allemaal vlak bij Den Bosch en Vught.

Waar kun je starten

Noord-Brabant
Startpunt

Fort Isabella

Wat kom je onderweg tegen?

Fort Isabella

1. Fort Isabella

Het doet de locatie tekort, door hier slechts bondig in te gaan op de historie en toekomst van Fort Isabella. Neem eens de tijd om rustig over het terrein te wandelen en alles te ontdekken wat hier zich heeft afgespeeld en afspeelt!

In een notendop

Het stervormige fort werd begin 17e eeuw gebouwd als verdedigingswerk voor de zuidkant van 's-Hertogenbosch. Het diende hier eeuwenlang voor, met de nodige verbouwingen en aanpassingen in de loop der tijd. In de 20e eeuw werd het omgedoopt tot de Isabella Kazerne. Haar naam dankt de locatie aan de aartshertogin van Brabant: Isabella, dochter van de Spaanse koning Filips II. 

Je kunt meer lezen over het fort op: fortisabella.nl 

De toekomst

De Isabella Groep, huidige eigenaar van deze plek, ziet een toekomst voor deze locatie waar wonen, zorg, welzijn, cultuur en historie allemaal samenkomen. Een unieke mini-samenleving. Met als 'buur' het natuurgebied de Gement. Om in de sfeer van het fort te blijven: een mooie uitvalsbasis dus voor een bezoek aan de natuur!

De schoonheid van de ijsvogel!!

2. Het Drongelens Kanaal

Je bent net het Drongelens kanaal overgestoken, dat in de beginjaren van de 20e eeuw werd gegraven. Het is een afwateringskanaal dat ervoor zorgt dat de Dommel en de Aa langer kunnen afwateren bij hoogwater op de Maas. Het kanaal loopt van 's-Hertogenbosch naar Drongelen (19 km), waar het uitmondt in de Bergsche Maas.

Jonge ree in het zonnetje

3. Reeën en ijsvogels

's Ochtends en aan het einde van de middag is het hier een drukte van belang met fietsers. Let dus even op als je hier wandelt. Maar vergeet vooral niet om vanaf de hoge dijk het gebied in te kijken. Regelmatig kun je hier reeën zien! En speur ook aan de andere kant de oevers af van het Drongelens Kanaal. 's Ochtends en aan het einde van de middag is het hier een drukte van belang met fietsers. Let dus even op als je hier wandelt. Maar vergeet vooral niet om vanaf de hoge dijk het gebied in te kijken. Regelmatig kun je hier reeën zien! En speur ook aan de andere kant de oevers af van het Drongelens Kanaal, je kunt zomaar een ijsvogel zien zitten, speurend naar vissen in het water. 

Deze prachtige oranje-blauwe vogel houdt trouwens helemaal niet van ijs, in strenge winters heeft de soort het juist extra moeilijk. Zijn naam dankt hij waarschijnlijk aan het Duitse Eisenvogel, wat ijzeren vogel betekent. Verwijzend naar de glanzende roestkleur die het verenkleed van de ijsvogel zo kenmerkt.