Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Rijskampen

Rijskampen

Welkom in Rijskampen

Kijk uit over een open landschap, waarin twee oude, nog in gebruik zijnde, eendenkooien met een eiken-essenkooibos liggen. De akkers, gras- en weilanden in de Rijskampen zijn aantrekkelijk voor veel verschillende vogels. In de winter zie je er andere vogels dan zomers.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Rijskampen
  • Routes

Over het gebied

Kijk uit over een open landschap, waarin twee oude, nog in gebruik zijnde, eendenkooien met een eiken-essenkooibos liggen.

Oude eendenkooi Rijskampen Natuurmonumenten

Zomer- en wintergasten

Natuurgebied de Rijskampen is een klein gebied dat verbonden is met Maij, Honderdmorgen en het grotere Vlijmens Ven, allemaal ten zuiden en westen van 's-Hertogenbosch. De akkers, gras- en weilanden zijn aantrekkelijk voor veel verschillende vogels. In de winter zie je er andere doortrekkende vogels dan zomers.

Waterberging bij hoge Maas en Dommel

Honderdmorgen en Maij liggen meters lager dan de Rijskampen. Het eerste gebied wordt afgegraven om blauwgraslanden een kans te geven. De natuur kan zich hier straks beter ontwikkelen. Het hele gebied is waterbergingsgebied voor Den Bosch en kan onder water gezet worden, als de Maas en de Dommel dreigen te overstromen.

Eendenkooien

In de Rijskampen vind je een stukje cultuurhistorie in de vorm van eendenkooien. Hier werden vroeger honderden eenden gevangen. Nu zijn de eendenkooien nog heel kleinschalig in gebruik. Om de eenden niet te verstoren en de kooien in ere te houden, zijn deze niet toegankelijk.

Wat kun je doen in het natuurgebied?

Je kunt (nog) geen wandelroute lopen door het gebied, er zijn ook geen wandelpaden dwars door het natuurgebied heen. Loop een ommetje over de Gementweg en de Honderdmorgensedijk en geniet daar van het uitzicht. Parkeer bij Staatsbosbeheer bij de kruising Deutersestraat-Honderdmorgensedijk.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid