Ga direct naar inhoud
Nieuws

Basisschool de Vlindertuin in actie voor meer wilde bloemen

23 juni 2019 | Petra Strijdhorst

Zaadballen maken én gooien is niet alleen hartstikke leuk, maar ook nog eens leerzaam. Zeker als je er als basisschool de Vlindertuin het bezoek van een imker aan vast knoopt, zaadjes en info krijgt van OERRR (Natuurmonumenten) en de gemeente een stuk grond beschikbaar stelt. Een perfecte combinatie, die tot stand kon komen dankzij enthousiaste inzet van vader Jeroen Krijger.

Basisschool De Vlindertuin maakt ruimte wilde bloemen

In Heerhugowaard staat binnenkort een stuk grond van honderdtwintig vierkante meter vol met wilde bloemen. ‘Het begon als een klein idee om samen met de klas van mijn dochter (groep 7/8) van basisschool de Vlindertuin zaadjes te planten voor het redden van wilde bloemen en de bij, maar het werd een steeds groter project!.’ Jeroen Krijger schakelde hulp in van OERRR voor gratis zaadjes en de gemeente beloofde een stuk grond vlakbij school vrij te maken van gras. Eén klas bleek niet meer genoeg, ook de hulp van de groepen drie en acht werd ingeschakeld.

Basisschool de Vlindertuin maakt ruimte voor wilde bloemen

Het gras wordt weggehaald

Het zaaien

‘Op de dag dat we gingen zaaien begonnen we met een les van imker. Hij vertelde over de bij, de bijenkorf, het imker zijn en het belang van wilde bloemen. Hierna zijn de kinderen met klei, aarde en de zaadjes in de weer gegaan om zaadbommetjes te maken. 
Erg leuk om ze zo actief en enthousiast bezig te zien! Hierna hebben we de zaadbommen op de beschikbare grond gegooid. Nu alleen nog duimen voor groeizaam weer!’

Biodiversiteit

Zo zijn we niet alleen bezig geweest om wat te betekenen voor de biodiversiteit, maar we willen op deze manier kinderen en hun ouders wat meegeven over het belang van bijen en wilde bloemen. Een hele mooie samenwerking met Natuurmonumenten (OERRR), Gemeente Heerhugowaard en Basisschool de Vlindertuin uit Heerhugowaard!’

Maak ook plaats voor wilde bloemen

Natuurmonumenten ondersteunt dit initiatief door het beschikbaar stellen van biologisch bloemzaad om daarmee de bloemen en de insecten een steuntje in de rug te geven. Samen zorgen we voor meer wilde bloemen in Nederland. Doe je ook mee?

Meer bloemen

Petra Strijdhorst