Ga direct naar inhoud
Nieuws

De medebewoners in onze natuurgebieden: Het Landkaartje

23 februari 2024 | Marike van Ringen

Het Landkaartje, ofwel Araschnia levana, is een prachtige vlindersoort die in Nederland voorkomt en zich erg thuis voelt in De Wieden. Wist je dat de vlinders hun naam hebben te danken aan de onderkant van hun vleugels die lijkt op een landkaart? En wist je dat de vlinder er anders uitziet in de zomer dan in het voorjaar? Lees hieronder meer over deze vlinder!

Foto van de vlinder Het Landkaartje.

Het landkaartje (Araschnia levana) is een prachtige vlindersoort die in Nederland voorkomt. Laten we eens kijken naar enkele interessante feiten over deze vlinder:

Verspreiding en Habitat

Het landkaartje is een algemene standvlinder die verspreid over het hele land voorkomt. In de tweede helft van de twintigste eeuw heeft deze soort zich vanuit het oosten en zuiden over het hele land uitgebreid, zelfs tot op de Waddeneilanden. Je kunt het landkaartje vinden in verschillende habitatten, waaronder bossen, graslanden en tuinen.

Uiterlijk en Gedrag

Het landkaartje heeft twee generaties per jaar. De voorjaarsvorm heeft oranje vleugels met donkere vlekken, terwijl de zomervorm zwart is met een witte tekening. De vlinders zoeken vooral in de ochtend en laat in de middag naar nectar. Mannetjes verdedigen territoria of maken patrouillevluchten langs bosranden. In de middag scholen de mannetjes vaak samen bij opvallende struiken.

De uiterste vliegdata zijn 19 februari en 4 november.

Levenscyclus

De rupsen van het landkaartje leven in grote groepen bijeen in rupsennesten. Jonge rupsen zijn sociaal, terwijl volwassen rupsen solitair leven. De soort overwintert als pop, hangend aan een stengel in de kruiden laag.

Ei afzetting vindt plaats in de vorm van korte kettinkjes (tot 10 eitjes per streng) onder brandnetelbladeren.

Voedselbronnen

In het voorjaar voeden de vlinders zich met nectar van bijvoorbeeld fluitenkruid. In de zomer zuigen ze nectar uit onder andere akkerdistel, berenklauw en koninginnenkruid.

Leefgebieden in Overijssel

In De Wieden, een natuurgebied van Natuurmonumenten, voelen vele soorten vlinders zich thuis. Het landkaartje is daar een van de bewoners. De onder-vleugels van het landkaartje lijken op een landkaart, vandaar zijn naam.

Wil jij meer weten over een plant of dier? Laat het ons weten en mail jouw suggestie naar [email protected].

Marike van Ringen