Ga direct naar inhoud
Nieuws

Afstudeerscriptie voor de ledencommissie

05 januari 2024 | Antonia Purrmann

Student Eva schreef afgelopen halfjaar haar afstudeerscriptie voor de ledencommissie met Tjebbe de Boer (voorzitter ledencommissie) als opdrachtgever. Hier deelt Eva haar ervaring:
De afgelopen drie jaar heb ik de studie Liberal Arts & Sciences gevolgd, met een specialisatie in planologie en bestuurs- en organisatiewetenschap. Voor mijn afstudeerscriptie wilde ik graag de natuur een centrale rol geven. Mijn liefde voor de natuur is er altijd geweest. Sinds mijn jeugd ben ik regelmatig in het bos te vinden en heb ik diverse vrijwilligerswerkactiviteiten gedaan, onder andere voor Natuurmonumenten op de Marker Wadden, waar recreatie in de natuur centraal stond. Toen ik ontdekte dat ik mijn scriptie voor de ledencommissie van Natuurmonumenten over natuur en recreatie in de Oostelijke Vechtplassen kon schrijven, was ik dan ook meteen enthousiast.

Kennismaking Eva en Tjebbe

Bijna een halfjaar geleden begon mijn avontuur naar de Oostelijke Vechtplassen. Vroeg in de ochtend nam ik de bus vanuit Utrecht voor mijn allereerste interview in dit gebied. Na ruim een uur in de bus, volgde nog een wandeling van drie kwartier langs de N201 voordat ik het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten bereikte. Onderweg kwam ik niet alleen diverse planten en vogels tegen, maar ook roeiers en zeilers. Het werd al snel duidelijk dat zowel de natuur als recreatie hier van groot belang zijn.

Mijn onderzoek richtte zich op de conflicterende belangen in de Oostelijke Vechtplassen. Ik wilde begrijpen hoe de toekomstvisies voor 2040 van Natuurmonumenten, de recreatiesector en de gemeente Wijdemeren zich tot elkaar verhouden. Vooraf wist ik dat de partijen uitdagingen zagen voor de toekomst. Maar gaandeweg mijn onderzoek werd steeds duidelijker dat alle partijen eigenlijk best tevreden zijn met de huidige indeling van het gebied. De vraag die bij mij opkwam, was waarom er dan zoveel spanning lijkt te zijn zodra het over de toekomst gaat? Zowel Natuurmonumenten als de recreatiesector lijken bezorgd over een negatief toekomstscenario. De recreatiesector vreest beperkingen door natuurwetgeving, terwijl Natuurmonumenten zich zorgen maakt over een toename van recreatie met mogelijk schadelijke effecten op de natuur.

Kortom, de toekomstvisies onthulden eigenlijk een gedeelde angst voor het onbekende. Het gebied staat voor twee belangrijke uitdagingen: het behouden en verbeteren van de natuur én het behouden en verbeteren van de recreatiesector. Alle betrokken partijen streven in essentie naar het behoud van zowel de schoonheid van de natuur als de recreatiemogelijkheden in de Oostelijke Vechtplassen, maar ze hebben verschillende benaderingen en prioriteiten bij het bereiken van dit gezamenlijke doel.

Eva Rijsdorp (Student Liberal Arts & Sciences, specialisatie in planologie en bestuurs- en organisatiewetenschap, Universiteit Utrecht)

Antonia Purrmann