Ga direct naar inhoud
Nieuws

Koop kaarten voor het NMF Kamermuziekfestival in Utrecht

23 augustus 2023 | Tanja Greve

In het weekend van 6 tot 8 oktober opent Natuurmonumenten de deuren van cultureel erfgoed voor het NMF Kamermuziekfestival. Op zeventien bijzondere locaties kunnen bezoekers genieten van kleinschalige optredens met unieke muziekinstrumenten. Op landgoed Haarzuilens en het kantoor van Natuurmonumenten in Amersfoort wordt een uiteenlopend muzikaal programma aangeboden. Van barok tot hedendaags, van klassieke hits tot jazz muziek. Dat wil je niet missen!

NMF Kamermuziekfestival

Kantoor Natuurmonumenten opent deuren voor topmusici

Op vrijdagavond brengen violiste Sarah Kapustin en pianist Shuan Chai monumentaal werk van Schubert ten gehore. Zaterdagmiddag is het podium voor Ron Adelaar. Op Spotify trekt hij miljoenen luisteraars met zijn neoklassieke pianoklanken. Op het landelijk kantoor van Natuurmonumenten krijgt hij er een bedje van strijkersklanken bij van het Hydra Quartet. In de avond neemt een van de meest veelbelovende muzikanten uit Spanje, Xavi Torres, luisteraars mee op muzikaal avontuur. En op zondagochtend is het de beurt aan Birthe Blom met haar eeuwenoude Stradivarius-viool (ca 1716) om de bezoeker te beroeren met prachtige sonates van Schumann en Beethoven. Het pianotrio triArtis sluit het festival in de middag in stijl af met één van de meest geliefde stukken van Schubert: het tweede pianotrio in Es groot.

De kamerconcerten vinden plaats in het weekeind van vrijdag 6  tot en met zondag 8 oktober 2023 in de huiskamer van Natuurmonumenten aan Stationsplein 1 in Amersfoort. Voorafgaand aan de concerten vertelt een erfgoedspecialist meer over het cultureel erfgoed van Natuurmonumenten. Ieder bouwwerk heeft zijn eigen verhaal en Natuurmonumenten houdt deze geschiedenis in leven.

Kijk hier voor het volledige programma en het reserveren van kaarten. 

Muziek middenin de natuur op landgoed Haarzuilens

Muziek dat bij uitstek is verbonden met natuur. Hoe speciaal is het dan als je prachtige muziek middenin de natuur kunt ervaren. Op vrijdagmiddag en avond voert violist Noa Eyl je meee met zijn zigeuner folklore trio in het natuurlijk amfitheater bij Landgoed Haarzuilens. Op zondag verschijnt Ferdinand het stiertje voor de allerkleinste bezoekers in de koeienzaal van Hoeve Wielrevelt. Het muziekverhaal over Ferdinand wordt gespeeld op viool door Carla Leurs. Samen met muziek van Paganini en Bach, en bekende kinderliedjes, komt de boerderij vol dieren tot leven. De kinderen kunnen daarna lekker spelen in de Speelnatuur van OERRR.

Kijk hier voor het volledige programma en het reserveren van kaarten.  

Passie voor cultureel erfgoed

Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) organiseren het festival dit najaar voor de vierde keer. Drie dagen lang brengen 135 bekende musici en jonge natuurtalenten cultureel erfgoed door heel Nederland tot leven. Geïnspireerd door de natuur, de locatie of het instrument dat zij bespelen. In totaal zijn er ruim zestig optredens. Van schemerconcerten in een natuurlijk amfitheater bij Landgoed Haarzuilens, tot een kinderconcert in de Koeienzaal of muzikale wandelingen over Buitenplaats De Tempel. En van swingende rhythm ‘n blues in een oude hoeve op de Veluwe, tot intieme strijkensembles bovenop een berg in een kluizenaarswoning, uitkijkend over het Geuldal.

Boswachters van Natuurmonumenten vertellen ter plaatse over de unieke gebouwen en het omringende landschap, terwijl de muziek het verhaal vertelt van de soms eeuwenoude instrumenten. Veel deelnemende musici, onder wie Nino Gvetadze, Adinda van Delft, Rembrandt Frerichs, Merel Vercammen, Judith van der Klip, het Dudok Quartet en de gebroeders Spronk, bespelen een instrument dat zij in bruikleen hebben van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF). Voor het volledige programma en het reserveren van kaarten zie kamermuziekfestival.

Tanja Greve