Ga direct naar inhoud
Nieuws

Plannen Paleis Soestdijk moeten fors kleiner om natuur te beschermen

25 november 2021 | Roos Kooiman

Natuurmonumenten en het Utrechts Landschap hebben bij de gemeenteraad van Baarn een zienswijze ingediend over het ontwerpbestemmingsplan Landgoed Paleis Soestdijk. Al meerdere keren hebben de natuurorganisaties hun zorgen over de grootschalige plannen laten weten aan gemeenteraad en de provincie. De ontwikkelingen zijn nog altijd een bedreiging voor natuur en landschap.

Plannen Paleis Soestdijk

Het plan leidt tot de grootste aantasting van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) binnen de provincie. Het NNN is cruciaal voor behoud van biodiversiteit en onderlinge verbinding van natuurgebieden. Deze natuur wordt aangetast door nieuwe woningen, reguliere paleis(bos)bezoekers, evenementen en hun bezoekers, hotelgasten, de verkeersaantrekkende werking van het complex, etc. Wij vinden de plannen in het ontwerpbestemmingsplan dan ook zeer ongewenst.

Natuurmonumenten en Utrechts landschap benoemen in de zienswijze alle tekortkomingen van het ontwerpbestemmingsplan en roepen de gemeenteraad van Baarn op de plannen fors te verkleinen om de natuur te beschermen.

De gemeente zal nu eerst alle binnengekomen zienswijzen gaan beantwoorden, daarna neemt de raad een definitief besluit over het bestemmingsplan.

Lees hier de hele zienswijze.

Rooi Kooiman
Roos Kooiman

Persvoorlichter