Ga direct naar inhoud
Nieuws

Themabijeenkomst water in de Kaapse bossen: 'Droogte op de Utrechtse heuvelrug'

04 november 2023 | Ingrid de van der Schueren

De ledencommissie Utrecht en Vechtplassen heeft op 28 oktober 2023 de 3e bijeenkomst over het thema water georganiseerd. Ging het in de vorige keren meer over de slechte waterkwaliteit, nu is de focus vooral de beperkte kwantiteit, de verdroging die zeker midden op de Heuvelrug een fors probleem is. Ongeveer 30 deelnemers waren aanwezig bij de presentatie en de rondleiding in de Kaapse Bossen bij Doorn, een gebied van 425 ha.

Uitleg door de boswachter

Na ontvangt met koffie en gebak, een welkomstwoord van de voorzitter Tjebbe de Boer en kennismaken met de gebiedsmanager van de Beheereenheid Utrecht Michelle Osterhaus, zijn we om 9.30 uur gestart met de presentatie. Boswachter ecologie Stéphanie IJff heeft ons geïnformeerd over de problemen waar Natuurmonumenten in het beheer tegenaan loopt en welke oplossingen er zijn. De omliggende gebieden spelen een belangrijke rol in het tegengaan van droogte op de Utrechtse Heuvelrug, door water langer vast te houden. Daarom wordt ook uitleg gegeven over de samenhang van het watersysteem tussen de plateaus en de flanken van de Utrechtse Heuvelrug, en de laaggelegen poldergebieden. Aansluitend heeft Stéphanie een aantal voorbeelden gegeven wat je zelf kunt doen tegen de droogte in je tuin. Bijvoorbeeld het loskoppelen van de regenpijp. En aandacht voor het Groencollege.
Tenslotte heeft Walter Kooy, bestuurslid van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, een aanvulling gegeven over de drinkwaterzuivering en De Blauwe Agenda.
 
Na de presentatie werd de groep in tweeën gesplitst en hebben de boswachters Stéphanie IJff en Stef van Helmond ons met eigen ogen laten zien welke gevolgen verdroging heeft voor de Kaapse Bossen. We hebben uitleg gekregen over de effecten van droogte op planten en dieren, de symbiose van paddenstoelen en bomen, de verschillende lagen c.q. fasen van vegetatie, het beheer van de beukenlanen, de eikenhoutkap, de functie van watergaten en het herstel van de heide. Een boeiende excursie, waarbij een deel van de groep ook nog heeft genoten van het uitzicht vanaf ‘De Kaap’.

Veel dank aan de boswachters en we kijken terug op een geslaagde dag.

Bekijk de presentatie 

Ingrid de van der Schueren