Ga direct naar inhoud
Nieuws

De natuur is voor iedereen

14 januari 2024 | Ledencommissie Zuid-Holland

Natuurmonumenten is dé beweging van alle mensen met hart voor de natuur, want de natuur is er voor iedereen. Als ledencommissie in Zuid-Holland vinden we het belangrijk dat iedereen de natuur kan ervaren. Wij streven ernaar om een toegankelijke, benaderbare vereniging te zijn, waarbij we iedereen welkom heten. Hiervoor zetten wij ons graag in samen met de boswachters. We vertellen je graag meer over hoe we dat doen. We erkennen ook dat we hierin nog veel te leren en verbeteren hebben. Daarom hopen we dat jullie hierover willen meedenken!

volwassene met twee kinderen

(Bio)diversiteit
Bij Natuurmonumenten hebben we het regelmatig over diversiteit. Het gaat dan vaak om biodiversiteit: de verscheidenheid aan plant- en diersoorten in ons land. In onze berichtgeving besteden we er minder aandacht aan, maar Natuurmonumenten streeft ook naar een andere vorm van diversiteit: namelijk binnen de organisatie, onder de bezoekers en de achterban. 

Bied jij een ander perspectief?
Het belang van de natuur is gelukkig voor veel mensen vanzelfsprekend. Zij zijn regelmatig in de natuur te vinden voor ontspanning, rust en afleiding. We merken tegelijkertijd dat de groep mensen die van de natuur geniet geen diverse groep is. We zijn ons er daarom van bewust dat het voor velen niet vanzelfsprekend is om de natuur op te zoeken. Soms omdat zij er niet toe in staat zijn door een lichamelijke beperking, financiële belemmeringen of andere zorgen. 

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat nog meer mensen zich fijn voelen in een natuurgebied? Voor de natuur is het ook heel belangrijk dat zoveel mogelijk mensen voor haar willen opkomen. Op wélke manier raken we bezoekers in hun hart? Hiervoor hebben we verschillende perspectieven nodig.

jongen in rolstoel

Verder leren en ‘uitproberen’
Voor de komende periode hebben we een plan gemaakt. Een aantal voorbeelden van de manieren waarop we hopen een bredere groep mensen aan te spreken dan we nu doen:

  • Het aanspreken van jongeren:
    We gaan in gesprek met een middelbare school, een mbo, hbo en universiteit. Op die manier hopen we erachter te komen hoe we een jonge, diverse doelgroep kunnen betrekken bij de natuur. Dit jaar organiseren we een activiteit samen met de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN). Voor onze volgende nieuwsbrief nodigen we de NJN uit om te vertellen over het belang van de natuur voor jongeren en hoe jongeren de natuur beleven.
     
  • Betrekken van Rotterdammers:
    In Rotterdam zijn veel groene, lokale initiatieven te vinden die in het hart van de wijken opereren. Vaak zijn de natuurgebieden aan de randen van de stad onbekend voor stadsbewoners. Samen met enkele initiatieven kijken we op welke manier we met onze activiteiten een bredere groep kunnen aanspreken. 

Wij leren graag van jou!
Heb je tips voor ons? Bijvoorbeeld voor bepaalde activiteiten of om samen te werken met andere organisaties? Dan horen we dat graag van je! 
Je kunt ons bereiken via [email protected].

Ledencommissie Zuid-Holland