Routes

De mooiste routes over de heide

Fotograaf: Sara WinterRond augustus kan je op heel veel plekken alweer volop genieten van de bloeiende heide! Maar ook als de heide nog niet volop in bloei staat kan je er heerlijk wandelen en genieten van de natuur. We hebben een selectie gemaakt van onze mooiste heideroutes. Op de onderstaande kaart vind je de startpunt van deze routes.

Wandelen met de route app

Ook in andere landschappen wandelen? De app Natuur Routes biedt een ruime keuze uit wandelroutes door heel Nederland. De app is gratis te downloaden.
Download de route app Natuur Routes >>

Heideroutes op de kaart

View De mooiste heide routes bij Natuurmonumenten in a larger map

Drenthe

Prachtige wandelroute door het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Tijdens het wandelen kom je langs twee schaapskooien.

Verrassende wandelroute door een afwisselend heidegebied met honderden grillig gevormde jeneverbesstruiken.

Kijk hier voor meer Paarse Pracht wandelingen in Drenthe >>

 

Overijssel

Heuvelachtige wandelroute over de Sprengenberg waar uitgestrekte heidevelden het beeld bepalen.

Wandelroute door uniek heidegebied waarin veel vennen verscholen liggen.

 

Gelderland

Schitterende wandelroute over de heuvelachtige Posbank met eindeloze vergezichten.

Wandelroute met golvende heidevelden waar je karakteristieke vogels kunt zien zoals de roodborsttapuit, veldleeuwerik, boomvalk, wespendief en raaf.

Wandelroute door heideterreinen waar heideschapen en Spaanse runderen voor een gevarieerde begroeiing zorgen.

 

Noord-Brabant

Geniet van de vele kleuren die je tijdens deze wandeling tegenkomt. De groene bossen, blauwe vennen en uiteraard de paarse heidevelden. 

Als een natuurgebied Oude Buisse Heide heet, dan mag je uiteraard ook in deze tijd paarse pracht verwachten! Op de Koepelroute kom je langs de heidevelden. Ook bij het Jan Dikkeven heb je prachtig uitzicht over de paarse hei.

LIMBURG

In het heuvelachtige heidegebied in Zuid-Limburg liggen enkele fraaie wandelroutes. Speciaal voor het 'paarse seizoen' heeft Natuurmonumenten een extra heideroute uitgestippeld. Je kunt de route met leuke heideweetjes voor € 1,50 kopen in het bezoekerscentrum Brunssummerheide aan de Schaapskooiweg in Heerlen. 

Wandelroute over de veelbezongen Mookerheide, een heuvelachtig heideterrein met prachtige vergezichten.

 

Noord-Holland

Wandeling van 5 km door de duinen van het Zwanenwater. Geniet onderweg van heide, orchideeën en vlinders en kijk vogels vanuit de observatiehut.

Volg de fietsroute Bos en Heide (28 km) en geniet van de Gooise heidevelden. Deze en nog 3 fietsroutes vind je in het routeboekje. Te bestellen in onze webshop en te koop bij Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek in 's-Graveland.

Ook in andere landschappen wandelen? Bekijk dan het complete overzicht van wandelroutes van Natuurmonumenten.

word nu lid