Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Siertuin op Gooilust

De siertuin op Gooilust is voorlopig gesloten in verband met het Coronavirus.

siertuin op Gooilust

De siertuin op Gooilust is voorlopig gesloten in verband met het Coronavirus

 

In de vroege lente staan sneeuwklokjes, krokussen, winterakonieten, nieskruid en longkruid al in bloei. Weldra volgen talrijke andere bloeiende planten, struiken en bomen. Vrijwillige gastheren en -vrouwen van Natuurmonumenten kunnen je alles vertellen over de prachtige collectie. Achter elke plant en elke boom schuilt een bijzonder verhaal.

Bomen en planten uit alle windstreken

De siertuin is in 1823 aangelegd door de vroegere bewoners van Gooilust. De gefortuneerde landeigenaren staken hun bezoekers de ogen uit met een rijkdom aan exotische bomen en struiken die hier groeiden, zoals gingko's uit China. Rond 1900 heeft de toenmalige eigenaar Frans Ernst Blaauw de moestuin omgevormd tot een vogeltuin met vijvers. Ook hij verzamelde bomen en struiken uit alle windstreken.

Vanaf 1990 is de tuin geleidelijk omgevormd naar deeltuinen met o.a. een kruidentuin, rozentuin, traditionele moestuin en een moestuin met wilde planten. In 2008 is ‘De Bla(a)uwe Tuin’ ingericht met alleen blauwbloeiende planten en enkele witte accenten ter nagedachtenis aan Louise Six, de vrouw van Frans Blaauw.

Vrijwilligers

De siertuin wordt met hulp van een grote groep vrijwilligers onderhouden. Enthousiaste gastheren en -vrouwen beantwoorden vragen over de tuin. De snoeiploeg verzorgt de fruitbomen van buitenplaatsen, specialistenwerk. Deze tuinploeg zorgt ervoor dat de siertuin er tiptop bij staat.

Openingstijden

De siertuin is in 2020 geopend van 29 februari tot 14 november op dinsdag- en zaterdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur. Kom zelf eens kijken en laat je verrassen door al het moois wat achter de muur te ontdekken is! Entree is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Rondleidingen

Het is ook mogelijk om rondgeleid te worden door de siertuin. De gids kan alles vertellen over de bomen en planten die hier groeien. Neem hiervoor contact op met beheerkantoor Gooi en Vechtstreek via telefoonnummer 035 - 699 0000.

De siertuin vind je op buitenplaats Gooilust. Adres: Zuidereinde 47B, 1243 KL ’s-Graveland (volg de borden siertuin).

siertuin

De siertuin in de zomer met o.a. papaver op de voorgrond.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo