Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Vrijwilligers- en inforuimte Achter 't Zaand

Zodra je de vrijwilligers- en inforuimte bij schaapskooi Achter ’t Zaand in Lhee nadert, daalt er een rust over je. Met een fantastisch uitzicht en de warme ontvangst van de vrijwilligers wil je het liefst lang blijven. Wat een plek om van het Dwingelderveld te genieten. Door de corona-maatregelen zijn er wel wat aanpassingen op en rond het erf van de schaapskooi, maar vanaf 5 juli staan vrijwilligers weer klaar op zondagen van 11.00 tot 17.00 uur.

Interieur vrijwilligers- en inforuimte

Toen opslag, nu gastvrije plek

Eens een opslagruimte met benodigdheden voor de schaapskudde, nu een multifunctionele ruimte. Niet alleen de vrijwilligers komen hier op adem. Bezoekers van het Dwingelderveld kunnen hier op de zondagmiddagen informatie krijgen over de schapen, hun werk op de hei en de verwerking van wol. 

Buitenruimte vrijwilligers- en inforuimte

Vrijwilligers en vrij'wol'ligers

Vrijwillige schaapherders assisteren de vaste herders Johan Coeling en Anja Prent. Andere vrijwilligers helpen met het onderhoud van de schaapskooi. En inmiddels zijn er vrij’wol’liggers; zij laten zien wat je met de wol van de Drentse heideschapen kunt doen.

Workshop vachtvilten

Het borrelt en het bruist

Er is altijd wat te doen bij de schaapskooi en de inforuimte. ’s Morgensvroeg en tegen de avond is het een komen en gaan van zo’n 200 schapen met  herder en hond. Op de zondagmiddagen zijn er soms demonstraties van de vrij’wol’ligers. Regelmatig geven zij workshops vachtvilten.

Vanaf 15 juli 2020 is de Zaandstee ook op vijf opeenvolgende woensdagen geopend. Schaapherder Johan Coelingh zal op de meeste dagen, bij goed weer, schapen knippen op het erf. 

Even een eindje lopen: het familiepad, geschikt voor rolstoelen en kinderwagens, loopt  niet alleen langs de schaapskooi, maar ook door heidevelden, langs een ven en door het bos. 

Parkeren

Vanaf parkeerplaats Achter ’t Zaand van Staatsbosbeheer in Lhee is het ongeveer 10 minuten lopen naar de schaapskooi. Voor mensen met een beperking is er een speciale parkeerplaats bij de schaapskooi.

Openingstijden

Het infocentrum is in de winter geopend van 13.00 tot 17.00 uur, in de zomer van 11.00 tot 17.00 uur. Volg ons op twitter: @DeZaandstee.nl voor de juiste informatie.

Corona-maatregelen

Vanaf 5 juli 2020 staan de vrijwilligers weer klaar om bezoekers te ontvangen. Wel zijn er enige aanpassingen in en rond de informatieruimte

  • De informatieruimte zelf is niet toegankelijk, de vrijwilligers kunnen wel koffie/thee serveren
  • Het buitentoilet blijft voorlopig gesloten
  • Het erf is enigszins aangepast zodat er voldoende afstand kan zijn tussen de bezoekers onderling, maar ook tussen bezoeker en vrijwilligers/schaapherder

Vertrek en aankomst van de kudde

De tijdstippen zijn niet altijd precies aan te geven in de periode mei tot en met september. Dat hangt af van het weer en van de begrazingsplek in het Dwingelderveld. In de periode oktober tot april gaan ze vaak om 10.00 uur op pad en komen ze rond 17.00 uur terug.

Toilet tijdelijk gesloten

Het toilet aan de zijkant van het gebouw is ook geschikt voor mensen met een beperking. Dit toilet is in verband met de corona-maatregelen tijdelijk gesloten.

Meer weten over de schaapskudde?

200 Drentse heideschapen, de herder, zijn hond, hun werk..... er is zoveel over te vertellen.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo