Ga direct naar inhoud

Zet je buurt in bloei

Wat je in je tuin kan, kan je ook in de buurt: fleur je buurt op met laatbloeiers. Goed voor de natuur en fijn voor je buurtgenoten. Dus mobiliseer een paar buren en ga aan de slag!

Geveltuin vol bloemen

Maak een geveltuintje

Haal een paar stenen weg en plant hier een paar klimplanten, zoals klimhortensia en klimop. De klimop bloeit in het najaar en is dan een belangrijke bron van nectar voor bijen, vlinders en andere insecten. Na de bloei zit de klimop vol bessen en daar smullen vogels weer van. In het voorjaar gebruiken vogels de klimop om er een nestje in maken. Een dankbare soort dus om de biodiversiteit te verhogen in je omgeving. En het ziet er meteen een stuk leuker uit!

Zet bloemen in een boomspiegel

Zet bloemen of planten in de aarde rondom een boom. Het najaar is een ideaal moment om te planten. De bodem is nog warm en er valt regelmatig een bui(tje). Benut alle ruimte in je buurt en geef de biodiversiteit een boost. Vlinders en bijen zullen je dankbaar zijn!

Maak een bloementuin in je buurt

Deel uit en maak je buren blij!

  • Aan het einde van de zomer vormen uitgebloeide bloemen zaden. Verzamel ze en bewaar ze in papieren envelopjes. Als je wat over hebt, kun je er andere buurtbewoners blij mee maken. 
  • Hak uit de kluiten gewassen planten op in stukken en zet de delen in potjes met verse aarde om uit te delen. 
  • Ook rozetten van tweejarige bloemen zoals vingerhoedskruid en dagkoekoeksbloem kun je nu goed uit de grond halen. Geef ze weg, zodat ze op een nieuwe plek bij een buur verder kunnen groeien.

Helemaal enthousiast? Begin in je buurt een plantenbieb of ruilkastje. Of misschien wil je zelfs wel een ruilbeurs organiseren op Burendag.

Stekjes in een plantenbieb

Zet al je stekjes en zaden in een plantenbieb of ruilkast

Samen met de gemeente

Wie weet zijn er bij jouw gemeente wel subsidies om je buurt of tuin te vergroenen. Er kan vaak meer dan je denkt. Informeer bij je gemeente over de mogelijkheden om met de buurt een groenstrook of een stukje grond dat niet wordt gebruikt, in te zaaien.

Lang leve de laatbloeiers

We zijn 85% van de Nederlandse natuur verloren. En wat weg is, komt niet vanzelf terug. Ga dit najaar aan de slag in je tuin of balkon en geef met laatbloeiers de biodiversiteit een boost!

Vraag het gratis actiepakket aan

Nog meer tips voor een groene tuin

Mathiska, onze boswachter met groene vingers, weet als geen ander hoe je een tuin vol leven krijgt. Wil je weten hoe je in jouw tuin meer bloemen, vlinders, vogels en andere dieren krijgt? Lees de tuintips van Mathiska en ga zelf aan de slag! 

Bekijk hier alle tuintips