Ga direct naar inhoud

Vrijwilliger in de kijker: Mirjam Rikmanspoel

Mijn naam is Mirjam Rikmanspoel. Tot maart 2020 was ik werkzaam als verkoper in de chocolade industrie voor een grote Amerikaanse multinational. Per jaar verkocht ik zo'n 25.000 ton chocolade aan industriële koekjesbakkers, ijsfabrieken en andere verbruikers. Ik heb dit werk meer dan 25 jaar met heel veel plezier gedaan, maar vanaf maart 2020 vond ik het tijd voor iets anders. Helaas kwam toen Corona en werd mijn eerste jaar als pensionado een heel rustig jaar. In het voorjaar van 2021 las ik een stukje in de krant over Natuurmonumenten op landgoed de Sprengenberg. Ze zochten vrijwilligers en zo ben ik begonnen als gastvrouw voor Natuurmonumenten in de Natuurschuur.

promokar

Ik ben nu dus ruim 3 jaar actief als vrijwilliger voor Natuurmonumenten. Daarnaast ben ik ook vrijwilliger voor Canadese Begraafplaats in Holten, waar ik rondleidingen geef.

Sallandse Heuvelrug als achtertuin

Ik woon in Nijverdal en de Sallandse Heuvelrug is als het ware 'mijn achtertuin'. Met name de Sprengenberg vind ik een speciaal gedeelte van de Sallandse Heuvelrug. Het landgoed en de Palthetoren hebben een eigen sfeer en ik vind het belangrijk om als vrijwilliger mijn steentje bij te dragen aan het behoud hiervan. Vrijwilliger zijn voor Natuurmonumenten geeft mij plezier en energie en ik heb veel nieuwe mensen ontmoet. 

Van natuurschuur naar promokar

Ik ben begonnen als gastvrouw in de Natuurschuur op Erve de Pas. In het begin, tijdens de corona periode was dit een actieve en drukke bezigheid. Er kwam veel publiek in en om de schuur en door vragen te beantwoorden en mensen te informeren kon ik, samen met de andere vrijwilligers, de boodschap van Natuurmonumenten goed uitdragen. Maar na een tijdje bleek dat bezoekers de weg naar de Natuurschuur niet meer zo goed wisten te vinden. Natuurmonumenten kwam toen met het voorstel om met een promokar de natuur in te gaan en de bezoekers aan de Sprengenberg actiever te gaan benaderen.  Dat doe ik nu een jaar en ik vind het een hele leuke manier van werken. Je bent samen met een collega-vrijwilliger op pad. We zoeken plaatsen op waar veel mensen komen, bijvoorbeeld aan de Van Heekweg, onder de Palthetoren. De promokar trekt veel aandacht en je hebt altijd wel aanspraak. Veel mensen hebben vragen over de toren en het landgoed eromheen. Dat is meestal een mooi aanknopingspunt om bezoekers ook te informeren over wat Natuurmonumenten allemaal doet voor het gebied en uit te leggen waarom leden zo belangrijk zijn voor Natuurmonumenten. Soms lukt het dan zelfs om nieuwe leden te werven! De bezoekers zijn niet alleen vakantiegangers maar ook mensen uit de omgeving. Door onze actieve aanwezigheid als gastvrouw/gastheer kunnen we bijdragen aan vergroting van het draagvlak voor Natuurmonumenten in de directe omgeving van het landgoed. 

Mijn mooiste ervaring

Mijn mooiste ervaring als vrijwilliger voor Natuurmonumenten is het feit dat we met een aantal geïnteresseerde vrijwilligers de gelegenheid hebben gekregen om een eigen initiatief uit te voeren.  Een groep enthousiaste vrijwilligers was opgeleid tot gids voor rondleidingen op het landgoed.  Vanuit deze groep zijn we een serie open rondleidingen gaan organiseren: elke woensdagochtend in de schoolvakanties. We zijn hiermee begonnen in de zomer van 2022 en we waren aangenaam verrast door de animo die ervoor was. In het daaropvolgende jaar hebben we de rondleidingen uitgebreid: naast de schoolvakanties hebben we ook in de maand september rondleidingen gegeven. Met de 'Wandeling met de boswachter' hebben we meer dan 300 bezoekers rondgeleid in 2023.

Uitbreiden aantal wandelingen met de boswachter

Dit jaar breiden we het aantal rondleidingen weer uit. We gaan ook op 6 zondagen in de zomervakantie rondleidingen verzorgen. Natuurmonumenten geeft ons alle ondersteuning die we nodig hebben om van deze rondleidingen een succes te maken. Het is ontzettend leuk om samen als groep enthousiaste vrijwilligers zoiets op poten te zetten en te zien dat het een succes is geworden.