Ga direct naar inhoud

Vrijwillige natuurbeheerders Veluwemeerkust

Ben jij graag buiten en ben je niet bang om je handen uit de mouwen te steken? Op de Noordwest-Veluwe zijn we op zoek naar vrijwilligers die aan de Veluwemeerkust als natuurbeheerder aan de slag willen. Heb jij tijd, en liefde voor de natuur dan verwelkomen we je graag!

Bloemkampen, Veluwemeerkust

De werkzaamheden

Langs de prachtige Veluwemeerkust, tussen Harderwijk en Nunspeet, komt elke dinsdag een groep vrijwilligers bij elkaar om te werken aan natuurherstel en onderhoud in de natuurgebieden op  Bloemkampen en in de Mheenlanden. Na een kort werkoverleg om 09:00 uur aan de Killenbeekweg, gaan de vrijwilligers op pad om verschillende natuurherstel- en onderhoudswerkzaamheden te verrichten in dit natuurgebied. Deze werkzaamheden verschillen per seizoen. Denk hierbij aan maai-en afvoerwerkzaamheden, zaagwerkzaamheden, het verwijderen van ongewenste plantsoorten en het maken en onderhouden van recreatieve voorzieningen. Afhankelijk van de grootte van de klussen duurt de dag tot 15:00 uur of tot 12:30 uur.

Veluwemeerkust

Het natuurgebied aan de Veluwemeerkust dat wordt beheerd door Natuurmonumenten heeft een oppervlakte van circa 485 hectare en is gelegen aan de oude Zuiderzeekust. Het gebied ligt op de overgang van de hoge, droge Veluwe naar het lage voormalige kustgebied. Dit maakt dat opkwellend schoon grondwater hier van oorsprong op grote schaal aan de oppervlakte kwam. Door de aanleg van de Flevopolder en de verbeterde ontwatering is dit lange tijd niet het geval geweest, maar door een recent uitgevoerd project is het kwelgebied weer goeddeels hersteld. 

Het grootste deel van het gebied bestaat momenteel uit kruidenrijke graslanden. Hier vind je in het voorjaar een ouderwetse bloemenzee van pinkster- en boterbloemen. Graslandvogels zoals de graspieper, veldleeuwerik, kievit en kneu komen hier veelvuldig voor en in de zomer zijn dagvlinders zoals het hooibeestje en de kleine vuurvlinder zeer algemeen.

Aan de zuidkant liggen twee natte en voedselarme hooilandjes waar het kwelwater aan het maaiveld uittreedt; de Kievitsweide en de Leeuweriksweide. Dit zijn belangrijke groeiplaatsen voor zeldzame flora zoals het moeraskartelblad, de blauwe knoop, de dotterbloem en zelfs verschillende soorten wilde orchideeën. In de zomer vind je hier enorme aantallen moerassprinkhanen. 

Op de overgang naar de randmeren is een brede rietkraag aanwezig. Hier vind je echte moerassoorten zoals de rietzanger en de waterral. 

Aan de zuidkant van het gebied zijn verder nog enkele bossen aanwezig, met typische bossoorten zoals de bramensprinkhaan, de bosanemoon en de wespendief. Bijzonder is het eeuwenoude essenhakhoutbos van Bloemkampen, met hakhoutstoven van meer dan een meter dik. Dankzij het ecoduct over de A28 kun je er ook edelherten zien.

Tot slot stromen er nog enkele beken door het gebied, waarvan de Hierdense Beek het meest in het oog springt. Verschillende beekvissen zoals de rivierdonderpad en de winde komen hier algemeen voor.

Wij zoeken vrijwilligers die:

 • zelfstandig kunnen werken, maar ook goed kunnen samenwerken;
 • het leuk vinden om de handen flink uit de mouwen te steken en dat fysiek goed aankunnen;
 • misschien geen kenner zijn, maar wel voor de natuur willen zorgen;
 • in de buurt van Harderwijk of Nunspeet wonen;
 • wekelijks beschikbaar zijn op dinsdagochtend.
   

Wij bieden jou:

 • een gezonde tijdsbesteding en werkervaring in een prachtig natuurgebied;
 • het gebruik van alle benodigde voorzieningen, zoals gereedschap, handschoenen en een kledingpakket in een veilige werkomgeving. En natuurlijk koffie en thee;
 • een vrijwilligerscontract;
 • onkostenvergoeding voor vervoer van en naar de locatie (maximaal 25 kilometer enkele reis);
 • de mogelijkheid om trainingen te volgen die je helpen bij de uitvoering van dit vrijwilligerswerk;
 • een vrijwilligerspas waarmee je korting krijgt op producten van Natuurmonumenten.
   

Informatie en aanmelden

Wil je ons komen helpen met het onderhoud en behoud van de Veluwemeerkust? We verwelkomen je heel graag binnen Natuurmonumenten. Voor meer informatie of om je aan te melden kun je terecht bij Noor Bennink, zij is de vrijwilligerscoördinator van team Noordwest-Veluwe. Stuur een mail naar [email protected] of bel 06-57153476. Ook als je liever eerst een dag op proef meedraait, ben je van harte welkom.