Ga direct naar inhoud

Greenchoice en Natuurmonumenten

Greenchoice investeert al jaren in bossen om de CO2-uitstoot van het gasverbruik van klanten te compenseren. Zo’n 9,5 miljoen ton CO2 compenseerden ze al via projecten in Zimbabwe, Uganda, Indonesië en Peru. Vanaf dit jaar investeert de energieleverancier ook jaarlijks €2 miljoen in het Nederlandse bos, onder andere samen met Natuurmonumenten. Want ook hier heeft de CO2-uitstoot onze bossen verzwakt.

Partner Greenchoice

Essentaksterfte

Als partner van Natuurmonumenten investeert Greenchoice in twee projecten: het Bergherbos (GLD) en het Voorsterbos (FL). Doel is om op beide plekken het bos gezonder te maken en de biodiversiteit te vergroten. In het Voorsterbos dreigt kaalslag omdat daar veel essen staan. En juist die boomsoort sterft massaal (circa 90%) aan de schimmelziekte essentaksterfte. De komende twee jaar pakken we 33 hectare van dat bos aan en planten we daar nieuwe inheemse bomen en struiken. Zo zorgen we voor een sterker en gevarieerder bos.

Letterzetter

De hollende achteruitgang van insecten is zeer zorgwekkend. En de grootste boosdoener is opnieuw de intensivering van de landbouw. Natuurmonumenten vindt het daarom tijd om de omslag te maken naar een duurzame en gifstoffenvrije agrarische sector. Onze boswachters staan klaar om daarbij te helpen!

Maar dat betekent niet dat we blij zijn met alle insecten. In het Bergherbos vormt de letterzetter een plaag. Deze kleine bastkever (4 tot 5 mm) doet zich vooral tegoed aan de vele fijnsparren in het bos. Die gaan dood. Om verspreiding te voorkomen, kappen we nu dode en verzwakte bomen, met een kale plek in het bos als gevolg. Op deze locaties planten we nieuwe inheemse boomsoorten, waardoor het bos behouden blijft.

Samen uitdragen

De groene resultaten die we samen boeken, dragen we samen uit. Een voorbeeld daarvan is de podcastserie van De Vooroplopers, met inspirerende verhalen over duurzame energie. Aflevering 1 gaat over het bos van Natuurmonumenten waarin Greenchoice investeert.

Het logo van partner Greenchoice