Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bodemonderzoek naar verdwenen dorp Beulake

19 januari 2016 | Geeke Remmelts

Natuurmonumenten heeft in De Wieden onderzoek laten doen naar het verdwenen dorp Beulake.

Bodemonderzoek naar verdwenen dorp Beulake

Stormvloed van 1776

Beulake ging in de achttiende eeuw ten onder. Te ver doorgeschoten veenwinning en de slechte toestand van de dijken maakten de weg vrij voor het water. Een stormvloed veegde het dorpje in 1776 uiteindelijk van de kaart. Toen telde het ongeveer tweehonderd inwoners. Regelmatig worden in de Beulakerwijde restanten opgedoken. Sinds 2014 herinnert een kunstwerk ter hoogte van de voormalige begraafplaats aan het dorp.

Beulake is uniek

Het onderzoeksbootje maakte een hoge-resolutiescan en vlakdekkende opnames van het gebied. Op deze opnames is te zien wat zich op de bodem van het meer bevindt. Volgens beheerder Bea Claessens van Natuurmonumenten in De Wieden is Beulake uniek: "Nederland kent geen andere verdronken dorpen uit deze periode. Beulake verdient een bijzondere status. Daarover zijn we ook in gesprek met gemeente en provincie. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen die status ondersteunen. We hopen meer informatie over het gewone dagelijkse leven in Beulake boven tafel te halen." Binnenkort wordt bekend of het onderzoek interessante resultaten heeft opgeleverd.

placeholder

Het verdronken dorp Beulake kun je helaas niet bekijken, maar er is veel ander moois te zien in De Wieden. Kijk op www.natuurmonumenten.nl/dewieden/activiteiten voor de leukste activiteiten!

Geeke Remmelts
Geeke Remmelts

Boswachter Communicatie en Beleven