Ga direct naar inhoud
Nieuws

'Denkend aan Holland' te gast in de Wieden

10 augustus 2019

Voor het nieuwe programma "Denkend aan Holland" van omroep Max werd ik gevraagd om André van Duin en Janny van der Heijden kennis te laten maken met het Nationaal Park Weerribben Wieden. Dat hoef je mij geen twee keer te vragen! Ik vaar ondertussen al 13 jaar excursies in De Wieden en ken het gebied en de bijzondere ontstaansgeschiedenis door en door. Wil je zelf de Wieden ontdekken? Ik geef je hier tips en inspiratie om er zelf op uit te gaan!

Denkend aan Holland op bezoek in de Wieden

André en Janny durfden het aan en stapten een dag lang bij mij in mijn bootje. Zo kon ik hen de mooiste plekjes van de Wieden laten zien. We vaarden over kleine slootjes omringd door prachtige bloeiende hooilanden, zingende rietvogels, stille dorpjes en bezochten uiteindelijk een eendenkooi.

Vaartocht naar de eendenkooi

Wil je zelf de vaartocht naar de eendenkooi maken? Deze is te boeken via het Bezoekerscentrum de Wieden. De toch duurt in totaal 4 uur, inclusief wandeling door de kooi en een koffie-/theepauze in het restaurant De Otterskooi. Naast deze excursie naar de eendenkooi hebben we nog veel meer mooie vaartochten, variërend van 1 tot 4 uur.

Speciaal voor kinderen

In de zomervakantie wordt er van alles georganiseerd voor kinderen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld onderzoeken wat er allemaal op en onder het water leeft tijdens het Wieden Water Lab

Of ga er lekker zelf op uit. Loop bijvoorbeeld samen het Laarzenpad. Dit spannende pad gaat over drijvende land, is 20 cm dik en je loopt over 2 meter water. Of huur een schepnetje en verwonder je over wat er allemaal onder water leeft. Na afloop kan je nog even lekker spelen in Speelnatuur van OERRR bij het Bezoekerscentrum.

Laarzenpad Bezoekerscentrum De Wieden

Laarzenpad

Punteren in Giethoorn

André en Jannie begonnen hun reis al punterend in Giethoorn. Leer alles over het punteren en de geschiedenis van het dorp in museum Giethoorn Olde Maathuus. Je kan de dag beginnen vanaf bij het Bezoekerscentrum de Wieden en met de Ecowaterliner naar Giethoorn varen. Hier kan je het museum bezoeken en lekker lunchen bij de fanfare.

Wil je zelf punteren in Giethoorn? Dat kan! Tijdens de zomer maanden kun je bij Bezoekerscentrum de Wieden les krijgen in het zeilpunteren. Hans Haukema is 4 dagen per week aanwezig met zijn eigen zeilpunter en leert je in iets meer dan een uur zeilen.

Watertoren beklimmen

Beklim de watertoren

Watertoren

Geen zin om te varen maar wil je wel de Wieden in zijn volle glorie aanschouwen? Beklim dan een keer de watertoren van Sint Jansklooster. Via een spectaculaire trap kom je hoog boven het water uit en heb je grandioos zicht op De Wieden.

Bezoekerscentrum De Wieden Watertoren

Harry Potterachtige trap

Voor alle vaarexcursies en activiteiten is het handig om van te voren te reserveren wil je zeker van een plek zijn. Voor de Ecowaterliner geldt dit niet, hier is het wie het eerst komt wie het eerst maalt.

Tot ziens in de Wieden!