Nieuws van de boswachter

Doe mee met de maartse activiteiten in De Wieden

26 februari 2020 | Lida Blok

Met een zonnetje of een maartse bui… elk weekend zijn er buitenactiviteiten in De Wieden.
Onze gidsen ontvangen je graag voor een wandeling met verhaal.
Kinderen spelen de hele middag buiten bij twee stoere OERRR activiteiten.

Oerrr wilgen knotten, fotograaf Berdien van Drogen

OERRR Wilgen knotten of wilgentenen hutten bouwen

Welke stoere kinderen en hun (groot)ouders gaan samen wilgen knotten? Op 1 maart kunnen kinderen van wilgentakken een ladder timmeren. Met de ladder tegen de boom en zagen we weer nieuwe takken af. Met een mesje maken we een mooi versierde puntstok. Ter afsluiting maken we een lekker vuurtje om op te warmen met chocolademelk en marshmallows. Voor kinderen vanaf 8 jaar en hun volwassen begeleider.

Liever een hut bouwen van wilgentenen? Op 15 maart kunnen kinderen heerlijk buiten spelen. We gaan samen terug in de tijd met takken sjouwen, hutten bouwen, oude spelletjes en een oude koffer  met verkleedkleren. Net als vroeger maken we een lekker vuurtje.  Daarboven hangt een grote pan met chocolademelk. Aan een puntstok warmen we onze poffertjes op.  Voor kinderen van 6 – 12 jaar met hun volwassen begeleider.

Biografie van De Wieden; lezing met wandeling op 8 maart

De biografie van De Wieden combineert een lezing met een wandeling. De gids vertelt het verhaal over de vervening en de manier van leven zoals dat er vroeger in De Wieden aan toeging.  De presentatie wordt gehouden in één van de boerderijtjes aan het historische Beulakerpad. 

Daarna neemt de gids je mee over het drijvende vlonderpad naar de veentent en veenschuur. Op deze plekken waan je je terug in de tijd en kun je zelf zien hoe het leven er vroeger aan toe ging.  Het vlonderpad geeft een mooi beeld van de veelvormigheid van de natuur in het gebied. 

Na de presentatie van een uur volgt een wandeling van een uur. Het vlonderpad is toegankelijk voor rolstoelen, het pad en de entree naar de veenschuur en veentent niet.

Winters ambacht; natte struintocht met gids op 29 feb en 22 maart

Ben je benieuwd naar het oude ambacht van de rietsnijders? Tijdens een avontuurlijke natte wandeling over het laarzenpad vertelt onze gids je over de werkzaamheden in het riet. Het laarzenpad loopt door rietvelden, moerasbos en door het open veld. Tijdens de wandeling trek je jezelf viermaal met een pontje naar de overkant van de sloot. Het pad kan zeer drassig zijn. Om mee te wandelen moet je goed kunnen lopen over lastig terrein. Laarzen of hoge waterdichte schoenen zijn onmisbaar.

Meer weten en opgeven

Zie www.natuurmonumenten.nl/dewieden/activiteiten

 

Lida Blok
logo