Ga direct naar inhoud
Nieuws

“Hoog” bezoek in De Wieden

12 oktober 2017

Een jonge keizerarend dwaalt vanaf begin oktober in Nederland rond. De vogel, die een Hongaarse ring draagt, is de verkeerde kant op gevlogen en in ons land terecht gekomen.

“Hoog” bezoek in De Wieden

Jonge vogel uit Hongarije

Uit de foto’s blijkt dat dat de keizerarend geringd is, waaruit opgemaakt kon worden dat het om een jonge vogel gaat uit Hongarije. Een volwassen keizerarend wordt 70 tot 83 cm lang met een spanwijdte van 175 tot 205 cm. Heeft een donkerbruine kleur met een lichte, geelbruine kop en hals. Kenmerkend is een witte vlek op de schouder. Keizerarenden broeden van Zuidoost-Europa tot aan Mongolië en overwinteren in het Nijldal, Arabisch schiereiland en streken in Zuid- en Oost-Azië. Het leefgebied bestaat uit open agrarisch landschap met boomgroepen afgewisseld door steppegebieden in laagland. Het slagenlandschap van De Olde Maten in Rouveen bleek voor deze jonge arend ook wel een uitermate geschikte slaapplek te zijn.

Vliegende deur

Sinds de zomer van 2009 verblijven zeearenden op het vogeleiland in het Zwarte Meer. Spectaculair was dat deze lokale zeearenden de rondzwervende indringer herhaaldelijk aanvielen boven het Vogeleiland. De zeearend is in Europa de grootste roofvogel. Deze arend doet niet onder voor de keizerarend. De lengte van een volwassen zeearend bedraagt 70 tot 92 cm, de vleugelspanwijdte is 200 tot 250 cm. Vanwege zijn lange brede vleugels wordt hij ook wel ‘vliegende deur’ genoemd. Het eerste broedgeval was hier in 2015, wat al heel bijzonder was.

Mooie aanwinst

De keizerarend vloog tijdens de laatste waarneming boven het Veenweidepad en is toen uit zicht geraakt. Al met al een mooie aanwinst voor de vogellijst van Nationaal Park Weerribben-Wieden en wie weet duikt de keizerarend nog ergens anders op in Nederland.