Ga direct naar inhoud
Nieuws

Leerlingen openen speelnatuur van OERRR

21 april 2019

Leerlingen van groep 5 van De Wiedekieker uit Sint Jansklooster en de Mackayschool uit Meppel hadden dinsdag de primeur: zij mochten als eerste spelen in de speelnatuur van OERRR bij Bezoekerscentrum De Wieden. De Wiedekieker-leerlingen hielpen afgelopen najaar ook al mee bij de realisatie.

opening speelnatuur van OERRR

Uurtje speelplezier

“Nu nog niet…”, klinkt het klagend als de kinderen het commando ‘vertrek’ krijgen. Aan het uurtje speelplezier in De Wieden komt wat hen betreft veel te vroeg een einde. Onder meer de waterpomp valt uitstekend in de smaak bij de kinderen. “Leuk om dijken te bouwen”, vindt een leerling. Ook klinkt regelmatig de klok van Beulake, want natuurlijk heeft ook een herinnering aan het verdronken dorp een plekje gekregen.

Etalage

“Deze speelnatuur past heel goed bij het landschap van De Wieden”, zegt Gidion Kok, projectleider van Natuurmonumenten. “Het Bezoekerscentrum in Sint Jansklooster is een soort etalage van De Wieden: tijdens een wandeling kom je alle soorten landschappen tegen. De speelnatuur sluit daarop aan met riet, moeras en water.”

Breed toegankelijk

Kinderen kunnen volgens de OERRR-gedachte lekker vies worden op het terrein. Dat is bovendien breed toegankelijk. Organisatie De Speeltuinbende heeft daarvoor samen met de leerlingen het sein op groen gezet. “Wij hebben de speelnatuur getest. Kinderen die niet zo vaak in de natuur komen, vinden dit ook geweldig. Mooi was dat de leerlingen van De Wiedekieker zagen dat ze leuk konden spelen met die van de Mackayschool, die wat minder mobiel zijn.”

Uitdaging

Met de speelnatuur is er voor kinderen bij het Bezoekerscentrum meer uitdaging. Ze kunnen er ook hutten bouwen en over een blotevoetenpad lopen. “Echt een speeltuin die past bij OERRR”, zegt beheerder Bernadette Haverkort van het Bezoekerscentrum. Zij mocht bij de opening een cheque van vijfduizend euro van de Rabobank in ontvangst nemen. Ook het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Provincie Overijssel leverden een bijdrage. De regionale overheid deed dit in het kader van ‘natuur voor elkaar’, waarmee het buitenspelen voor zoveel mogelijk kinderen toegankelijk wil maken. Het plaatselijke bedrijf A. de Jonge zorgde voor de uitvoering.

De speelnatuur is vanaf nu geopend voor bezoekers. OERRR-leden kunnen daarvan gratis gebruikmaken. Niet-leden betalen 1,50 euro.