Ga direct naar inhoud
Nieuws

Varen of wandelen door het leefgebied van de otter

28 september 2021

2021 is het jaar van de otter. Ben je ook zo nieuwsgierig naar dit prachtige dier? De otter zelf spotten we niet, wel leren we de sporen herkennen. In oktober organiseert Natuurmonumenten verschillende excursies door het leefgebied van de otter.

Otter

Als wij wakker zijn liggen otters lekker te slapen in de rietkragen. Otters zijn echte nachtdieren en krijgen we overdag meestal niet te zien. De otters zijn in 2002 in De Wieden uitgezet. Dat is nu bijna 20 jaar geleden en de otters hebben het erg naar hun zin in dit leefgebied! In Nationaal Park Weerribben Wieden leven nu naar schatting 70 volwassen otters en ongeveer 40 jongen.

In oktober organiseert Natuurmonumenten verschillende excursies door het leefgebied van de otter. We bekijken De Wieden door de ogen van de otter. Je leert van alles over dit grote zoogdier, dat van kop tot staart 1 -1,2 meter lang is. De gids vertelt over voedsel en gedrag van de otter. Je hoort over zijn bijzondere comeback en wat er nodig was voor de otters weer uitgezet konden worden.

Kijkend door de ogen van de otter zie je overal in de rietkragen fijne slaapplaatsen en geschikte plekken om aan land te gaan. Ook de markering van territoria met spraints (otterpoep) laat zich  goed herkennen. Voor wie meer wil weten over de otter en sporen van otters, zijn dit leuke leerzame excursies. De otters zelf doen pas ’s avonds hun ogen weer open en zal je daarom niet zien!

Praktische informatie

Ga mee met een vaarexcursies door het leefgebied van de otter op 2,7,16,21 of 23 oktober. Klik hier voor meer informatie en aanmelden voor de vaarexcursies.

Voor wie liever wandelt zijn er op 2 en op 21 oktober excursies over het laarzenpad met trekpontjes. Klik hier voor meer informatie en aanmelden voor de wandelexcursies.