Ga direct naar inhoud
Nieuws

Veel meer opvarenden voor EcoWaterLiner

11 december 2018 | Regina Brouns

De populariteit van de EcoWaterLiner is afgelopen zomer flink gestegen. Meer dan 4200 fietsers en wandelaars kochten een kaartje voor de ‘watertaxi’ tussen Sint Jansklooster, Blokzijl en Giethoorn. Dat zijn er vijftienhonderd meer dan in 2017, zo maakte Bernadette Haverkort, beheerder van Bezoekerscentrum De Wieden dit bekend bij de start van de zogenoemde Wiedenacademie.

EcoWaterLiner

Toegenomen bekendheid

De tevreden beheerder wijt de ontwikkeling aan de toegenomen bekendheid. “Steeds meer bezoekers en bewoners weten dat ze hun fiets- of wandeltocht op een leuke manier kunnen combineren met een vaartocht. Ook de lange periode met mooi weer speelt een rol”, aldus Haverkort. Het was het derde jaar dat Natuurmonumenten verantwoordelijk is voor de exploitatie.

Kortere excursies

Het extreme zomerweer was minder gunstig voor het aantal opvarenden op de excursieboten van Natuurmonumenten. Minder mensen stapten op voor een tocht door De Wieden. “Vanwege de hitte hadden bezoekers minder behoefte aan lange tochten. Sowieso denken we na over meer kortere excursies door De Wieden”, aldus Haverkort.

Tevreden

Over het totaal aantal gasten van het Bezoekerscentrum De Wieden is ze tevreden. Dat bleef met negentigduizend ongeveer gelijk vergeleken bij een jaar eerder. Blij is Haverkort ook met de populariteit van het winkeldeel in het bezoekerscentrum. De omzet daarvan steeg. Verder bezochten dit jaar 38 scholen uit een wijde regio rondom Steenwijkerland het Bezoekerscentrum. Een drukke dag was ook de ING Wilde Buitendag in oktober.

Wiedenacademie

In november tijdens de eerste dag van de Wiedenacademie sprak Haverkort tachtig vrijwilligers van Natuurmonumenten bij over de recente periode. Dat zijn onder meer schippers, baliemedewerkers en begeleiders van kinderactiviteiten. Zij doen tijdens vier middagen van de Wiedenacademie kennis op over het gebied.

Nieuwe speelnatuur

Die kunnen ze dan komend jaar weer gebruiken bij de verschillende activiteiten. Voor het eerste weekeinde van april staat bijvoorbeeld het tweede Kamermuziekfestival gepland. Ook gaat die maand de nieuwe speelnatuur bij het Bezoekerscentrum open. De komende periode worden de werkzaamheden daarvoor afgerond.

Icoon

Bezoekerscentrum De Wieden is aangewezen als een van de zeven ‘iconen’ onder de bezoekerscentra. De locatie in Sint Jansklooster behoort daarmee tot de belangrijkste publiekstrekkers van Natuurmonumenten.

 

Regina Brouns