Nieuws van de boswachter

Vlonderpad voor iedereen toegankelijk

07 juni 2018 | Regina Brouns

Het vlonderpad bij Bezoekerscentrum De Wieden is volledig vernieuwd én ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een kinderwagen. Vrijwilligers van Natuurmonumenten pakten de afgelopen maanden het ongeveer één kilometer lange traject aan.

Vernieuwd vlonderpad

Duurzaam materiaal

Zonder deze vrijwilligers was dit nooit mogelijk geweest. Zij vervingen, en sommigen bijna elke dag van de week, de afgelopen maanden het houten pad door duurzaam materiaal. Groot voordeel van het nieuwe materiaal is bovendien dat het de toegankelijkheid van het pad sterk verbetert. De rolstoelhouders kunnen nu zonder problemen het rondje maken. “Ook voor mensen met een visuele beperking is dit pad nu goed toegankelijk. Op de informatiebordjes langs het traject staat ook informatie in braille”, vertelt Erica Prikken van Natuurmonumenten.

Wegwijs in het landschap

De kleine kilometer over de vlonders maakt bezoekers wegwijs in het landschap van De Wieden. Onderweg zien ze de verschillende stadia van verlanding met tekst en uitleg over het beheer daarvan voorbijkomen, van open water tot moerasbos. Het Bezoekerscentrum heeft de afgelopen jaren een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. In 2011 hebben we het vernieuwde centrum geopend en sindsdien zijn er een theehuis, een vergaderruimte plus de EcoWaterLiners bij gekomen. Bovendien komt er binnenkort een Oerr-speelnatuur. Ook kunnen bezoekers de watertoren beklimmen. Met dit vernieuwde pad voegen we opnieuw iets toe.

Gratis

Het vlonderpad is gratis toegankelijk. Bij het Bezoekerscentrum aan de Leeuwte, even buiten Sint Jansklooster, bruist het tussen april en oktober van de activiteiten. Dagelijks zijn er excursies en andere activiteiten. In De Holken is bovendien altijd een expositie. Ook vertrekt dagelijks de EcoWaterLiner vanaf het centrum.

Regina Brouns
logo