Ga direct naar inhoud
Nieuws

Volop vlinders in De Wieden

01 augustus 2016 | Natuurmonumenten

De Wieden staan in bloei. En daar komen vele kleurrijke en soms hele zeldzame vlinders op af!

Volop vlinders in De Wieden

Landkaartje

In De Wieden voelen vele soorten vlinders zich thuis. “Bijzondere soorten zijn bijvoorbeeld de zilveren maan en de aardbeivlinder, die wel wat zeldzamer is. Mooi vind ik zelf ook het landkaartje. Die dankt zijn naam aan de ondervleugels, die op een landkaart lijken. Ook bijzonder is de grote weerschijn”, zegt Ronald Messemaker, boswachter in De Wieden.

placeholder

Landkaartje (Araschnia levana) - Landgoed Hackfort, Vorden, Achterhoek, De Graafschap, Gelderland, Nederland, EuropaFotograaf: Willem RegtopBron: Natuurmonumenten Grote vuurvlinder

Speciale aandacht in De Wieden is er voor de grote vuurvlinder. In de nieuwe natuurvisievan Natuurmonumenten bijvoorbeeld. Door vlindercorridors moeten vlinders meer ruimte krijgen en dus betere overlevings- en voortplantingskansen. “Echt puzzelen…”, zegt Bea Claessens beheerder in De Wieden. Elke vlindersoort heeft zijn eigen voorkeuren. Met de waterzuring als belangrijke waardplant voor de grote vuurvlinder.

Vrijwilligers

Kortom: een intensief beheer in De Wieden. In De Wieden zijn een aantal locaties gekozen voor het vergroten en verbinden van leefgebieden. Een vaste groep vrijwilligers gaat wekelijks De Wieden in om de vlinders te monitoren. Zij zoeken heel gericht naar eitjes en rupsen.

Zelf vlinders zien

  • Zoek een zonnige en liefst windstille dag uit en wandel of fiets één van onze prachtige routes
  • In de tuin bij Bezoekerscentrum De Wieden zijn nu enorm veel vlinders te zien, zelfs af en toe de koninginnepage!
placeholder

Echte koekoeksbloem (Lychnis flos-cuculi) - Nationaal Park Weerribben-Wieden, De Wieden, Steenwijkerland, Kop van Overijssel, Overijssel, Nederland, Europa

Fotograaf: Alje Zandt

Bron: Natuurmonumenten

Natuurmonumenten