Ga direct naar inhoud
Nieuws

Watertoren in Sint Jansklooster opent haar deuren tijdens Open Monumentendag

28 augustus 2023 | Angela Roelofs

Op zaterdag 9 september zal de historische Watertoren van Sint Jansklooster haar deuren openen voor het publiek tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag. Vanaf de watertoren in Sint Jansklooster heb je een prachtig uitzicht op Nationaal Park Weerribben-Wieden: een waterrijk landschap met een eeuwenoude historie. Het is een bijzondere monumentale plek, die al jaren een prominente landmark is in de omgeving.

Watertoren Sint Jansklooster

De Watertoren in Sint Jansklooster, gebouwd in de jaren 30 van de vorige eeuw, heeft een cruciale rol gespeeld in de watervoorziening van de regio. De reis naar boven begint met een dichte trap naar de eerste verdieping. Hier sta je in een 24 meter hoge ruimte met een spektakel van oude en nieuwe trappen. Op 28 meter hoogte loopt een stalen wenteltrap dwars door de bodem van het holle waterreservoir. Hier krijg je als bezoeker een idee van de enorme watermassa die vroeger voor waterdruk in de hele regio zorgde. Helemaal bovenin bevindt zich het uitkijkpunt. Hier zijn vier grote vensters die een geweldig uitzicht over natuurgebied De Wieden bieden.

Tijdens de Open Monumentendag krijgen bezoekers de kans om de prachtige architectuur van de Watertoren van dichtbij te bewonderen. Ze kunnen de monumentale trap beklimmen en genieten van adembenemend uitzicht over het pittoreske dorp, de omliggende natuur en de nabijgelegen meren en kanalen. De entree is gratis op de Open Monumentendag. Deskundige gidsen nemen de bezoekers mee op een reis door de geschiedenis van de Watertoren, bezoekers zijn welkom van 11.00-16.00.

Angela Roelofs