Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Adders in het Dwingelderveld

08 april 2020 | Lian Flikkema

Het Dwingelderveld is rijk aan reptielen en amfibieën. Ook adders komen in flinke aantallen voor. In het voorjaar kun je ze vaak zonnend op een beschutte houtwal of zelfs op het fietspad aantreffen. En als je heel veel geluk hebt, vind je zelfs een afgestroopte huid…

Afgestroopte huid adder

Weer lekker in zijn vel

Adders vervellen een paar keer per jaar. De slang groeit, vooral de jongere exemplaren, maar het vel groeit niet mee. En dan moet de adder zijn oude huid (adderhemd) afstropen. Dat gebeurt binnenstebuiten en in één keer. Daarna zit hij weer ‘lekker in zijn vel’. Als je geluk hebt, kun je zo’n stukje grijswit plastic met bruine vlekjes vinden. Vaak dwars door de vegetatie zoals een heidestruik heen.

Afstropen oude huid

Geschikte leefomgeving

Omdat het Dwingelderveld zo groot en vochtig is, met veel overgangen van heide naar grasland, is er ook een grote populatie adders mogelijk. Inteelt speelt dan niet. In het beheer wordt er specifiek rekening mee gehouden: de begrazing met schapen gebeurt niet tè intensief.

boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe

logo