Ga direct naar inhoud
Nieuws van de boswachter

De koning van het Dwingelderveld

03 juni 2020 | Lian Flikkema

God van de donder bij de Germanen, een heilige boom voor de Kelten, symbool voor lang leven…. de eik is de koning van het bos. Ze kunnen eeuwenoud worden. Wie kent niet die grote eiken met takken die de zwaartekracht lijken uit te dagen. Vooral als ze solitair staan, krijg je bewondering voor de kracht die ze uitstralen.

Eik in het Dwingelderveld

Van belang voor dier...

Insecten, vogels, maar ook muizen en eekhoorns.. er kunnen honderden diersoorten leven op een enkele eik. Eekhoorns bijvoorbeeld zijn dol op de eikels. Ze verzamelen ze met veel energie als voedsel voor moeilijke tijden. Ze begraven ze op verschillende plekken, vergeten er soms op te graven en dragen zo bij aan de verdere verspreiding van eiken. Vlaamse gaaien net zo: ze stoppen overal eikels in de grond om te dienen als voedsel in barre tijden. De meesten vinden ze terug. In de tussentijd zijn de eikels wat zachter geworden en beter te eten. En dan de galwespen. Iedereen heeft wel eens de geel/rode bolletjes op de onderkant van een eikenblad gezien; de eikengalwesp heeft een bepaalde vloeistof in eikenblad gespoten. De boom reageert met een woekering: er ontstaat een compleet huis met voedsel en beschutting voor de larve.

Eekhoorn

... en voor de mens

Eikenhout is hard en sterk, ideaal timmerhout voor meubels, parket en deuren of voor het maken van whiskey- of wijnvaten. Verschillende onderdelen van de eik hebben geneeskrachtige werking. Van geroosterde eikels kun je eikeltjeskoffie maken. En het is ook een natuurlijke bliksemafleider omdat de penwortel in contact staat met grondwater.. 

De eik: bron van leven

Bomen zoals de eik zijn zo belangrijk voor de natuur in Nederland. Zonder bomen geen bloesem, zonder bloesem geen insecten, zonder insecten geen vogels. Juist die variatie is belangrijk om alles in evenwicht te houden. Daarom zet Natuurmonumenten dit jaar in op meer dieren en planten. We gaan voor groei! Help ook mee en laat de natuur groeien. Begin in je eigen tuin of buurt, geef planten en dieren de ruimte.

Meer dieren in je eigen tuin?

Vraag de gratis actie -krant aan met tips om planten en dieren meer ruimte te geven in je eigen tuin of balkon.

Tip:

Maak eens een fietstocht over het Dwingelderveld. Je komt zowel langs de eiken bij de Benderse Berg, midden op de heide als in de bossen van het nationaal park. Geef eens wat extra aandacht aan deze ‘koningen van het bos’.

boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe