Ga direct naar inhoud
Nieuws

Expositie Wie Wat Wol in bezoekerscentrum Dwingelderveld

20 november 2023 | Gina Bisschop

Drentse heideschapen zijn niet weg te denken uit Nationaal Park Dwingelderveld. Deze grazers hebben een prachtige wollenvacht die geschikt is voor vilten en andere creatieve doeleinden. Bij bezoekerscentrum Dwingelderveld is een expositie gemaakt die in het teken staat van het Drents heideschaap.

Drentse heideschapen in mist

Fanatieke grazers

Als je een bezoek hebt gebracht aan het Dwingelderveld, dan heb je ze vast gezien. De Drentse heideschapen. Twee gescheperde kuddes grazen elke dag op de heide en zorgen er onder andere voor dat de heide zo min mogelijk onderdrukt wordt door grassen zoals het pijpenstrootje. De fanatieke grazers worden dankzij honden en de herder naar de juiste plekken geleid. 

Drentse heideschapen met herder op het Dwingelderveld

Wollenjassen

Iedere zomer worden de schapen geschoren. Omdat de wol tegenwoordig bijna niets meer oplevert, hebben vrijwilligers van schaapskooi Achter ’t Zaand bedacht om de wol voor een groot deel zelf te verwerken. Dat verwerken demonsteren ze iedere zondagmiddag bij de schaapskooi in Lhee. De vrijwilligers wassen, kleuren, spinnen en vilten de wol tot onder andere gevilte vachten en wollen kerstkransen.

Expositie van wol

Omdat het Drents heideschaap bij het Dwingelderveld hoort en haar wol tot zo veel mooie creaties heeft geleid, hebben een aantal vrijwilligers van Natuurmonumenten de handen ineen geslagen en er een expositie van gemaakt. Bij bezoekerscentrum is een ruimte ingericht waar van alles te zien én voelen is. Echt een bezoek waard!

Demonstratie wolverwerking bij bezoekerscentrum Dwingelderveld

Opening expositie

In de expositie hangen foto’s, wollencreaties en er is informatie over de kuddes en begrazing. Op vrijdag 1 december om 15.00 uur is de officiële opening en die wordt uitgevoerd door – hoe kan het ook anders – de schapen zelf. Iedereen is van harte welkom om dit spektakel te aanschouwen. De expositie is een jaar te bezichtigen tijdens de openingstijden van het bezoekerscentrum.

Logo met schapenkop van de expositie WIE WAT WOL
G. Fieten
Gina Bisschop