Gezoem in je eigen tuin
Veel boswachters werken vanuit huis en ook de vrijwilligers hebben vrij omdat nagenoeg alles stil ligt vanwege het coronavirus. En wat doe je dan? Eén van de vrijwilligers besloot om niet stil te gaan zitten en heeft een heus insectenresort gemaakt in zijn eigen tuin.
Je kan de afscheiding met je buren natuurlijk maken door er een schutting neer te zetten of een heg te planten, maar de afscheiding die vrijwilliger Okko heeft gekozen is veel spectaculairder. Een meters lang insectenhotel, of noem het maar gerust resort, waar verschillende bijen en andere insecten hun toevlucht in kunnen vinden. Niet alleen mooi, maar ook nog eens ontzettend goed voor de natuur in je eigen tuin. En als je een beetje handig bent, is het best eenvoudig te maken.
Je begint met het maken van een frame en daarna zoek je verschillende materialen waar wilde bijen en andere insecten zich in kunnen verschuilen en als nestplaats kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan riet, bamboe, dennenappels, leem en stukken hout waar je gaten in kunt boren van verschillende diktes. Elke wilde bij heeft haar eigen voorkeur qua stengeldikte waarin ze haar eitjes afzet. Let er wel op dat de randen glad zijn, anders beschadigen de insecten hun vleugels. Daarna vul je het resort met de verzamelde materialen en klaar! Althans, bijna klaar… je kan het natuurlijk nog aantrekkelijker maken door verschillende planten en bloemen in je tuin te zetten, zodat de insecten ook voldoende voedsel kunnen vinden. Zonder voedsel is de kans klein dat er insecten in je resort komen.
De eerste gasten
Als het insectenresort eenmaal klaar is, is het wachten tot de eerste gasten komen. Eén van de soorten die je nu kunt zien is de Rosse Metselbij. Deze bij maakt gebruikt van de tunneltjes in je resort. Ze legt haar eitjes hierin. Dit doet ze door steeds een eitje te leggen en vervolgens een muurtje te metselen, daarna legt ze weer een eitje en metselt ze weer een muurtje. Net zo lang totdat de tunnel vol ligt met eitjes. De zogenaamde broedkamers in de tunnel heeft ze gevuld met stuifmeel zodat haar jongen voldoende voedsel hebben en zich een weg naar buiten kunnen banen.
Nationale Tuinonderzoek
Hoe groen is jouw tuin? Doe mee aan het Nationale Tuinonderzoek en ontdek hoeveel plek er voor dieren en planten is in je eigen tuin. Wat doe je al en waar wil je de natuur nog een handje helpen? Vul het onderzoek in en ding mee naar een groene tuin make-over door boswachter Mathiska. Doe mee aan het Nationale Tuinonderzoek.