Ga direct naar inhoud
Nieuws

Huisje Benderse Berg in het Dwingelderveld afgebrand

10 april 2018 | Lian Flikkema

In de avond van 9 april 2018 is het markante huisje midden in het Dwingelderveld door brand verwoest. Hoewel de brandweer razendsnel ter plekke was, konden ze het huisje niet meer redden. De heide rondom, in brand gevlogen door rondvliegend materiaal, kon de brandweer nog wel blussen. Van de markante plek, waar schrijver Anne de Vries inspiratie opdeed voor zijn boeken, bleven alleen zwartgeblakerde resten.

Huisje Benderse Berg Dwingelderveld afgebrand

Verwoestende brand

Zowel de brandweerkorpsen van Ruinen als Dwingeloo zijn uitgerukt. Na het blussen van de vuurzee zijn de overgebleven muren door een kraan gesloopt om alle vuur te kunnen doven. Het fietspad, dat net gerepareerd was, is door het zware materieel flink beschadigd. Dat zal Natuurmonumenten zo snel mogelijk repareren. De oorzaak van de brand is (nog) niet bekend. We overleggen met de politie of er nog aanvullend sporenonderzoek gedaan moet worden.

 

Huisje Benderse Berg Dwingelderveld met fietspad

Het huisje Benderse Berg Dwingelderveld

Het huisje op de Benderse Berg in het Dwingelderveld in volle glorie.

Bijzonder huisje, bijzondere plek

Voor veel Drenten, maar ook recreanten, was het huisje een markant herkenningspunt op het Dwingelderveld. De oorspronkelijke woning diende tijdenlang als vakantiehuisje en jachthut van schrijver Anne de Vries. Hier heeft hij waarschijnlijk inspiratie opgedaan voor zijn boek ‘De man in de jachthut’.

De afgelopen jaren was het huisje, dat midden op de Benderse Berg in de Dwingelose heide ligt, een geliefde plek voor fietsers en wandelaars om even af te stappen en te rusten. Van hieruit, 12 meter hoger dan de omgeving, kon je genieten van het weidse uitzicht over de grote stille natte heide.

Wat nu?

In 2017 heeft Natuurmonumenten nog flink geïnvesteerd in het huis. Door een grondwaterpomp, zonnepanelen en nieuw rieten dak zou het duurzaam, bruikbaar en zelfvoorzienend zijn. Het was de bedoeling om er in 2018  een pilot met heidewachters te starten. Vrijwilligers zouden twee aan twee gedurende een week in het huisje verblijven om mensen te informeren over het grote stille natte heidegebied, over de bijzondere planten en dieren, over de historie van het huisje en om toezicht te houden.

Op dit moment is nog niet duidelijk wat er in de toekomst met de plek gaat gebeuren en of herbouw wenselijk is.

boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe