Nieuwe fietsroute volgt spoor trekschuit van Amsterdam naar Buitenplaatsen
De ’s-Gravelandse Buitenplaatsen bestaan 400 jaar in 2025 en Amsterdam zelfs 750 jaar. Op het eerste gezicht hebben beide plaatsen weinig met elkaar te maken. Toch is hun geschiedenis onlosmakelijk met elkaar verbonden, dankzij de buitenplaatsen.

Natuurmonumenten grijpt deze jubilea daarom aan om Amsterdam en ’s-Graveland weer met elkaar te verbinden: door middel van een nieuwe fietsroute. De fietsroute volgt het spoor van de vroegere trekschuit, vanaf het ’s-Gravelandseveer in hartje Amsterdam naar het fraaie landschap van de buitenplaatsen.
Eeuwenoude band
Boswachter Lisette van Effrink is razend enthousiast over de nieuwe fietsroute.
“Ter ere van beide jubilea wilden we iets ontwikkelen om de eeuwenoude band tussen Amsterdam en ’s-Graveland weer zichtbaar te maken. Hoe kan dat nou beter dan met een historische fietstocht door het prachtige landschap tussen beide plaatsen?”
Ze stapte zelf meerdere keren op de fiets om de route uit te stippelen.
“Je komt onderweg langs prachtige plekjes. En dankzij de beschrijvingen leer je meteen wat bij over de geschiedenis van de buitenplaatsen en de welgestelde Amsterdamse eigenaren .”
Met de trekschuit
Je volgt de oorspronkelijke route van de trekschuit van Amsterdam naar de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen. Deze trekschuitverbinding werd volop gebruikt in de zeventiende en achttiende eeuw. In deze tijd waren veel wegen nog onverhard en slecht begaanbaar. De trekschuit was comfortabeler en je kon veel bagage meenemen, handig voor het lange zomerverblijf op het buiten. Kleding, sieraden, zilver, serviesgoed, boeken, huisdieren en zelfs schilderijen gingen mee. De boot werd door een paard voortgetrokken met een snelheid van zo’n zeven tot acht kilometer per uur.
Over de fietsroute
Een route van 34 kilometer brengt je in zo’n twee uur tijd naar ’s-Graveland. Onderweg fiets je door het afwisselende landschap tussen Amsterdam en de buitenplaatsen. Effrink:
“Je ervaart hoe de hectiek van de stad langzaam plaatsmaakt voor het rustgevende landschap van de buitenplaatsen, net als de Amsterdamse elite vroeger.”
Startpunt van de fietsroute is het ’s-Gravelandseveer in hartje Amsterdam, vroeger het vertrekpunt van de trekschuit. Je eindigt bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen.
Buitenplaatsen vol natuur
In 1625 laat een groepje welgestelde Amsterdamse kooplieden hun oog vallen op de woeste gronden in ’s-Graveland. In de volgende eeuwen ontstaan hier prachtige buitenplaatsen, waar rijke Amsterdammers in de warme zomermaanden de stinkende stad ontvluchten. Een tiental van deze buitenplaatsen komt uiteindelijk in beheer van Natuurmonumenten. Nog altijd liggen hier fraaie parkbossen met lange lanen, spiegelende vijvers en mooie doorkijkjes. Bovendien is er volop natuur; de oude bomen vormen een thuis voor dieren zoals spechten, uilen en vleermuizen. Vroeger konden alleen de rijke eigenaars van deze groene paradijsjes genieten, nu is iedereen er welkom!
Praktische informatie
De nieuwe fietsroute is verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ’s-Graveland (Noordereinde 54b, 1243 JJ) en via onze website.