Ga direct naar inhoud
Nieuws

Slotbijeenkomst 'Oorlog in Arcadië'

20 juni 2024 | Lisette van Effrink

Op 3 juli vindt in Oosterbeek de slotbijeenkomst plaats van het landelijke project Oorlog in Arcadië. Dit project is een samenwerking van Gelders Genootschap en de Nederlandse Kastelen Stichting, ondersteund door diverse organisaties, overheden en instellingen waaronder Natuurmonumenten. Ruim drie jaar is er onderzoek gedaan naar de geschiedenis van buitenplaatsen en landgoederen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de slotbijeenkomst wordt het publieksboek Oorlog in Arcadië gepresenteerd en zijn er lezingen, excursies en een mini-symposium.

Hilverbeek 1940

Natuurmonumenten zat in de landelijke adviesraad als beheerder van diverse buitenplaatsen en landgoederen. Ook schreef Michiel Purmer, specialist erfgoed en landschap bij Natuurmonumenten, een hoofdstuk voor het publieksboek. Dit hoofdstuk behandelt de geschiedenis van de ’s-Gravelandse buitens Hilverbeek en Gooilust voor, tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog. Deze buitenplaatsen waren destijds al in beheer van Natuurmonumenten. In het hoofdstuk beschrijft Purmer wat de invloed was van de buitengewone oorlogsomstandigheden op het reilen en zeilen van de twee buitens. Een verrassende geschiedenis van schade en verwoesting, maar ook van tijdelijke vestiging van een museum en de aanleg van de siertuin van Gooilust.

Canadeesch kamp in 't Gooilust

Kort na de bevrijding in mei 1945 richtten Canadese militairen een kamp in op Gooilust. Toenmalige voorzitter Van Tienhoven maakte er deze foto van.

Lisette van Effrink
Lisette van Effrink