Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bankje voor Jan Baan aan het Van Esschenven

16 november 2021 | Irma de Potter

Op vrijdag 12 november werd voormalig directeur van Stichting Brabants Landschap, Jan Baan, letterlijk in het zonnetje gezet op de oever van het Van Esschenven. In een zonovergoten Oisterwijkse Bossen en Vennen mocht hij plaatsnemen op een bankje dat hem werd aangeboden ter ere van zijn jarenlange inzet voor de Brabantse natuur.

Van Esschenven

Herinnering aan een groot natuurbeschermer

Vier natuurorganisaties; Staatsbosbeheer, Brabants Particulier Grondbezit, de Brabantse Milieufederatie en Natuurmonumenten, bedanken Jan Baan met deze bank voor de uitzonderlijke wijze waarop hij zich 27 jaar lang verdienstelijk heeft gemaakt voor de aankoop en bescherming van landgoederen en natuurterreinen in Brabant. Het bankje is een blijvende herinnering aan een groot natuurbeschermer en staat niet ver van de Van Tienhovenbank, opgedragen aan een andere natuurbeschermer.  Deze historische bank is in 1935 door de gemeente Oisterwijk geschonken aan Pieter van Tienhoven, medeoprichter van Natuurmonumenten, die door zijn inzet al in 1913 de Oisterwijkse Bossen wist te redden uit handen van projectontwikkelaars.

Van Tienhovenpenning

Deze Van Tienhovenbank is in 2015 gerestaureerd met geld van Stichting Nieuwland, een stichting die zich inzet voor het behoud van natuurschoon en cultuurhistorische monumenten. Jan Spijkerboer overhandigde Jan Baan namens de stichting de eerste Van Tienhovenpenning als dank voor zijn inspanningen voor de natuurbescherming in Brabant, Nederland en daar buiten. “Jan Baan is een verbinder die oog heeft voor de landgoedeigenaren en de belangen van de landbouw, maar ook zorg draagt voor het vergroten van de natuurterreinen in zijn provincie Noord Brabant”, aldus Spijkerboer.

Natuurorganisaties bieden Jan Baan bankje aan.

Jan Baan ontvangt van 4 natuurorganisaties bank aan het Van Esschenven

Irma de Potter
Irma de Potter