Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Geef je mening over het Brabantse landschap

18 december 2018 | Irma de Potter

Hoe houden we Noord-Brabant samen mooi en levend? Jouw mening telt. Vul de Nationale Landschap Enquête in.

Stadsrand Tilburg

Ons kleine, drukke land verandert onvoorstelbaar snel: de open ruimte in Nederland neemt met 8 hectare per dag af. Steeds meer megastallen, distributiecentra, zonneparken, windmolens, snelwegen en woonwijken vragen ruimte. Natuurmonumenten maakt zich hierover zorgen. Daarom vragen we alle Nederlanders zich uit te spreken over hoe we willen dat Nederland er uit ziet. Hoe gaan we al die ontwikkelingen zo inpassen dat Nederland een fijn land blijft om te leven? Kan dat met liefde voor ons landschap en de natuur? En hoe ziet dat er dan uit? 

VUL HIER ENQUETE IN!

Booming Brabant

Ook in Noord-Brabant verandert het landschap sterk.

In plaats daarvan zien we steeds meer eentonige weilanden, coniferenteelt en oprukkende bebouwing. Megastallen en megahallen verrijzen als blokkendozen in het buitengebied. Windturbines en zonnevelden maken, zonder scherpe regie van Rijk en provincie,  aanspraak op de groene ruimte. Terwijl een mooi landschap belangrijk is voor de leefbaarheid en voor het vestigingsklimaat. Geen topeconomie zonder toplandschap!

Liefde voor het landschap

“Ons landschap staat op het spel”, zegt Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten. “Als we niet opletten, verdwijnt de schoonheid en weidsheid van ons land en de ruimte voor de natuur.”

Natuurmonumenten wil de veelheid aan vormen, aan kleuren en geuren, aan planten en dieren niet verloren laten gaan. Kunnen we die nieuwe woningen en andere bouwplannen inpassen met liefde voor ons landschap? En hoe ziet dat er dan uit? Geef ook je mening over ons landschap en vul de enquête in.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen Environmental Research in samenwerking met Natuurmonumenten. De resultaten stellen we beschikbaar aan bestuurders zodat zij dit kunnen meewegen als zij beleid vormgeven. Meedoen kan tot 9 januari.

VUL HIER ENQUETE IN!

Lees hier meer over het landschap.

Klik hier voor het Natuuronderzoek van OERRR.

Megastallen vormen bedreiging voor landschap en natuur.
Irma de Potter
Irma de Potter
logo