Ga direct naar inhoud
Nieuws

Koning Winter in de Oisterwijkse Bossen en Vennen

15 december 2022 | Annette den Dulk

Winterse taferelen in de Oisterwijkse Bossen en Vennen! Van ijshaar tot kristallen op bevroren paddenstoelen. Witte blaadjes knisperend onder je voeten. De zon in romantische stralen door de bomen. Koning Winter heeft zijn intrede gedaan in het Oisterwijkse natuurgebied van Natuurmonumenten.

koning winter

IJshaar

Vlakbij het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten ontdekten we het eerste ijshaar. IJshaar is een bijzonder natuurverschijnsel dat ontstaat bij een hoge luchtvochtigheid in combinatie met een paar graden vorst. Bij de stofwisseling van schimmels in hout komt water vrij dat naar buiten wordt geperst. Bij lichte vorst bevriest dat tot deze structuur die aan haar doet denken. IJshaar vind je alleen op dode, natte takken en is heel teer: het smelt na aanraking direct weg. De grootste kans heb je ’s morgens vroeg of op schaduwrijke plekken.

ijshaar

IJshaar: de baard van Koning Winter

Bevroren

De gevallen blaadjes, kristallen op bevroren paddenstoelen. Witte takken en sprietjes. De magische weerkaatsing van de zon op een (half) bevroren ven. De winter heeft met charme zijn intrede gedaan. De komende paar dagen houdt volgens de weerberichten de vorst nog aan en kun je nog genieten van dit winterwonderland. Wil je hier ook van genieten? Kleed je warm aan en kies hier uit één van de wandelroutes in Oisterwijk.

ijskristallen

IJskristallen op paddenstoelen

brouwkuip

Zonnestralen op de Brouwkuip

Annette den Dulk
Annette den Dulk