Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bezoek Tiengemeten eens in de winter

04 januari 2023 | Otto de Kat

Echte wandelaars en natuurvorsers trotseren alle jaargetijden de natuur. Ook in eigen land. Maar ook voor de minder ervaren wandelaars en vogelaars onder ons is een bezoek aan de natuur in de winter de moeite waard.

Natuurmonumenten-Stefan-Claessens-NAMO107645

Bezoek Tiengemeten eens in de winter

Echte wandelaars en natuurvorsers trotseren alle jaargetijden de natuur. Ook in eigen land. Maar ook voor de minder ervaren wandelaars en vogelaars onder ons is een bezoek aan de natuur in de winter de moeite waard. Bijvoorbeeld op Tiengemeten. Hier ervaar je juist in dit jaargetijde de serene rust, de weidsheid en het gevoel van alleen op de wereld. Ook qua vogels en ander natuurschoon kom je in de winter ogen te kort. Boswachter Gerwin Geertse wijst je op een aantal ‘bezienswaardigheden’ van Tiengemeten die je ook zeker in de winter moet aanschouwen.

Kleurenpracht

Bij een bezoek aan Tiengemeten in de winter gaat een nieuwe wereld open. De warme bruine en gele tinten van het landschap schitteren in de winterzon. De hooglanders gaan helemaal op in deze kleuren. Eindeloos wandelen op stille paden waardoor je echt de weidsheid en rust ervaart. Laat je niet afschrikken door sneeuw of mistig weer. Juist dan komt deze verborgen kant van Tiengemeten uitstekend tot haar recht.

Winterse gasten

Wist je dat er in de winter andere vogels zijn te zien dan in de zomer? Sommige soorten zijn vertrokken naar warmere streken. Andere komen juist naar Tiengemeten om te overwinteren. Op de rode wintertalingroute kom je ze gegarandeerd tegen: grote zilverreigers, wintertalingen en, met een beetje geluk, de zeearend. Soms zitten er wel vier op het eiland. Rustend in een boom of jagend op ganzen. Vergeet dus je verrekijker niet. De vliedberg is de hotspot om er eentje te zien!

Beversporen

Juist in de winter zijn de rollen omgedraaid. Jij als eenzame bezoeker trekt alle aandacht op het eiland onder de vaste bewoners. De Schotse hooglanders, een groepje reeën of een bever .. zij bespieden jou vanuit de ruigte of de open vlakte. Juist de winter onthult de sporen van hun aanwezigheid. Beversporen zien? Ga nu naar Tiengemeten en wandel de gele beverroute. Ontdek de knaagsporen aan bomen en takken en een heuse beverburcht.

Terugblik naar vroeger

Voeg ook zeker aan je lijstje ‘bezienswaardigheden’ de oude gebouwen toe. Wat dacht je van de Karantijn helemaal aan de oostpunt van Tiengemeten? De quarantaine plek waar zeelieden uit ‘de Oost’ konden uitzieken voor ze verder voeren naar de Nederlandse handelssteden. Deze idyllische plek laat je kennismaken met dit historische verhaal van Tiengemeten. Verderop het Tiengemeten herinneren de schafthuisjes en de boerderij met aardappelloods aan het agrarische verleden. De natuur heeft het overgenomen en de gebouwen zijn nu geliefd bij vleermuizen, insecten en kerkuilen. Beklim de aardappelloods en geniet van het weidse uitzicht over het eiland. Ook het schafthuisje op de gele wandelroute is te bezichtigen. 

Tip: Ook in de winter vinden er natuurexcursies voor jong en oud plaats op Tiengemeten. Check de actuele agenda op https://www.natuurmonumenten.nl/agenda?page=1&locatie=N_389

Het eiland is dagelijks te bezoeken, het Bezoekerscentrum is alleen in de weekenden geopend van 11.15 tot 15.45uur. Check voor je bezoek de vaartijden van de veerpont en koop je pontkaartje online. 

Otto de Kat
Otto de Kat