Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bijzondere juffer op het eiland

29 mei 2018 | Chantal van Burg

Tijdens een van de monitoringsrondes naar dagvlinders en libellen, deed vrijwilligster Marion een bijzondere ontdekking: een tengere grasjuffer. De soort is nog maar drie keer op het eiland gezien, direct na de inrichting, vorig jaar en nu ook dit jaar.

tengere grasjuffer

Juffers zijn familie van de libellen, maar lichter gebouwd en hebben kleinere ogen die ook verder uit elkaar staan. In rust vouwen juffers hun vleugels achter hun rug, terwijl libellen hun vleugels gespreid houden als ze op een takje op een rietstengel zitten. Op de foto staat een jong vrouwtje met feloranje lijf. Het is het kleinste soort juffer die in Nederland voorkomt (26-31mm).

Op de foto staat een jong vrouwtje met feloranje lijf. Een vrouwtje tengere grasjuffer lijkt op het algemene lantaarntje, maar herken je door de fel oranje kleur en het ontbreken van een opvallende lichte vlek aan het uiteinde van het lijf (wat een vrouwtje Lantaarntje wel heeft, vandaar de naam lantaarntje). Overigens hebben mannetjes tengere grasjuffers wel zo'n lantaarntje op het uiteinde van hun lijf.

De tengere grasjuffer was vroeger zeldzamer dan nu. Enerzijds ligt dat er aan dat de soort tegenwoordig beter herkent wordt. Anderzijds zijn de klimaatopwarming en de vele natuurontwikkelingsprojecten ook gunstig geweest voor de soort. Het is namelijk een echte pionier: dat wil zeggen dat de soort door veelvuldig te zwerven snel nieuwe geschikte leefgebieden kan ontdekken en dat de soort houdt van pionierssituaties. En die ontstaan juist volop bij natuurontwikkelingsprojecten. In dit geval van snel opwarmende watertjes met weinig begroeiing. Nog steeds komt de soort vooral in het oosten van het land voor. In de Hoeksche Waard is de soort een echte bijzonderheid en is deze nog maar op een paar andere plekken gezien. Vandaar ook een bijzondere vondst op Tiengemeten!

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven