Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column boswachters Chantal & Annette: deltanatuur

27 november 2021 | Annette den Dulk

Annette den Dulk en Chantal van Burg zijn boswachters op Tiengemeten. In een maandelijkse duo-column voor Het Kompas schrijven we over ons werk op het eiland. Allebei vanuit ons eigen werkgebied: Annette vanuit het Bezoekerscentrum en gericht op de beleving van de natuur. Chantal vanuit de beheereenheid, gericht op het natuurbeheer. Ook delen we tips om zelf de natuur te gaan ontdekken. Deze keer: deltanatuur.

column tiengemeten

Annette: “Tja, Chantal, ik ga toch maar even met de deur in huis vallen… dit is de laatste column van ons samen over Tiengemeten…”

Chantal: “Zucht. Ik gun het je zo, maar wat ga ik je missen hier.”

Annette: “Ik ga jou en mijn andere collega’s hier ook ontzettend missen. En dit gebied... die deltanatuur is wel echt uniek. Gelukkig komt er andere unieke natuur voor in de plaats: ik ruil het water in voor het struifzand van de Loonse en Drunense duinen, haha!”



Chantal: “Zand is ook OERRR!”

Annette: “Dat is het zeker. Maar het water zoals hier, dat vind je daar niet. Wat ik ook ga missen is dat tochtje op de pont. Wie kan er nou zeggen dat ie iedere dag met de boot naar zijn werk gaat?!”

Chantal: “Die pont is wel essentieel om op Tiengemeten te komen. Het eiland ligt midden in het Haringvliet. Hebben we het er al eens over gehad dat het zo’n uniek kruispunt is waar Tiengemeten ligt?”

Annette: “Nee. Het is een uniek stuk natuur, maar ook complex.”



Chantal: “Dat klopt. Onze deltanatuur begint in de Alpen. De Rijn begint bijvoorbeeld als bergbeekje in de Zwitserse Alpen. De Maas ontspringt als regenrivier in Frankrijk. Uiteindelijk komt het water uit deze rivieren voor een groot deel terecht in de Zuidwestelijke delta. Het stuk waar Tiengemeten in ligt.”

Annette: “We hebben het in een eerdere column al gehad over de vogeltrek en dat de vogels uit het zuiden via de delta naar het noorden door trekken. Ze storten zich onderweg op die grote gele M die boven Tiengemeten en de andere zandplaten in de delta hangt. Hier vinden ze voldoende voedsel, en dus energie, om verder te trekken.”

Chantal: “Wist je dat de delta ook voor vissen heel belangrijk is? Vissen komen van de rivieren naar de zee of andersom. Deze in- en uittrek is van groot belang voor de voortplanting. Zalmen bijvoorbeeld paaien in de bergbeekjes van de Alpen om vervolgens terug naar zee te trekken. De delta is een soort toegangspoort tot de grote rivieren voor de vissen.”

Annette: “En dan heb ik hier nog een moeilijk woord geleerd: de Zuidwestelijke delta is estuariën. Dat betekent dat hier zowel zoete als zoute wateren te vinden zijn. Deze overgangen zorgen voor unieke en dynamische natuur met een grote biodiversiteit. Denk aan vogels en vissen, maar ook planten.”

Chantal: “Tiengemeten ligt midden in die Zuidwestelijke delta en is letterlijk hét kruispunt van de vogeltrek én van de vissentrek. Geen wonder dat de zeearend hier zo graag verblijft!”

Annette: “Wat mij het meeste intrigeert uit deze hele periode op Tiengemeten, is toch wel dat de natuur zo complex en toch zo vernuftig is. En: natuur is niet vanzelfsprekend. Daar moeten we echt hard aan werken om dit in stand te houden. Zonder natuurbeheer is het eiland op termijn één groot bos en zijn we soorten zoals de zeearend kwijt. Dat zou toch eeuwig zonde zijn…”

Chantal: “Zullen we nog één keer samen op die pont stappen?”

Annette den Dulk
Annette den Dulk