Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column boswachters Chantal & Annette: maaien met beleid op Tiengemeten!

27 mei 2021 | Annette den Dulk

Annette den Dulk en Chantal van Burg zijn boswachters op Tiengemeten. In een maandelijkse duo-column voor Het Kompas schrijven we over ons werk op het eiland. Allebei vanuit ons eigen werkgebied: Annette vanuit het Bezoekerscentrum en gericht op de beleving van de natuur. Chantal vanuit de beheereenheid, gericht op het natuurbeheer. Ook delen we tips om zelf de natuur te gaan ontdekken. Deze keer: maaien met beleid op Tiengemeten.

column tiengemeten

Annette: “Nou, door het wisselvallige weer van de afgelopen tijd, nemen de planten een groeispurt. Je wandelt nu op diverse plekken op het eiland al door hele hoge ruigtes.”

Chantal: “En of, je ziet het zo maar verkleuren... van verschillende kleuren groen, naar steeds meer kleur door de planten die in bloei komen te staan. Je ziet het en hoort het. Bloeiende planten trekken weer volop insecten en daar zijn de vogels weer dol op.”

Annette: “Jaaaa, die vogelgeluiden nu… wauw! Maar eh… doen we eigenlijk iets aan die hoge begroeiing?”

Chantal: “Grappig dat je dat vraagt. Tiengemeten bestaat uit 1000 hectare natuur, waarbij we 900 hectare met rust laten. Ofwel, hier doen we niets aan maaiwerk. Daar laten we de natuurlijke maaiers het werk voor ons doen.”

Annette: “Ahh, je bedoelt die knapperds met hun wilde haardos!”

Chantal: Juist! De Schotse hooglanders doen daar hun werk en zorgen ervoor dat het gebied niet volledig dicht groeit. Zij zorgen voor diversiteit aan planten op het eiland, maar ook het water speelt hierin een belangrijke rol. Op Tiengemeten heb je namelijk delen die flink nat zijn en delen die regelmatig droog vallen. Dat is voor typische plantensoorten in een delta, zoals blauwe waterereprijs of zilte schijnspurrie, ideaal. Maar ook orchideeën zijn dol op vochtige plekken. En die zie je nu op verschillende plekken op het eiland tevoorschijn komen.”

Annette: Ja, ik zag er al een paar in Speelnatuur. Maar nog even over het maaien .. op een aantal plekken is toch meer onderhoud nodig, zoals bijvoorbeeld op de akkers en hooilanden in de Oude Polder, in Speelnatuur en langs de wandelpaden die over het eiland lopen. Daar maaien we toch zelf? Doen we dat ook nu, in het broedseizoen?

Chantal: “In Speelnatuur en langs de wandelpaden maaien we wel. Natuurlijk houden we dan ook rekening met de aanwezige natuur. Gelukkig zitten veel vogels niet meteen naast het pad met hun nest, maar wij zijn hier wel altijd alert op. De natuur valt niet te voorspellen dus moet je hier flexibel op inspelen. We maaien ook nooit alles tegelijk, er blijft altijd iets staan, zodat er schuilplekken voor reeën en vogels beschikbaar zijn. Zo gebeurt dat bijvoorbeeld in de Oude Polder.”

Annette: “Oja de reeën. De reekalfjes verstoppen zich toch graag in het hoge gras? Dat lijkt me als we gaan maaien wel een uitdaging, want we willen ze natuurlijk niet verjagen. Hoe doen we dat?

Chantal: “Dat willen we natuurlijk voorkomen, vandaar dat we van te voren wel checken op plekken waar mogelijk reekalfjes liggen. Gelukkig kunnen de reeën op Tiengemeten overal terecht, dus is er altijd wel een plek voor hen om te schuilen. Ik snap wel dat het ook vragen oproept, want waarom gaan we maaien in een periode waarin veel bloemen in bloei staan? Dat is nodig om de deltanatuur op Tiengemeten te behouden, maar ook om meer diversiteit hierin aan te brengen. Maaien we niet dan wordt het steeds ruiger en ontstaat er uiteindelijk een bos en dat past hier niet. Na de bloeiperiode kan het geen kwaad om te maaien. De plant heeft dan gebloeid, het zaad is gezet en dus vermenigvuldigd. De kans is dan groot dat deze plant weer staat te bloeien en mogelijk voor nazaten heeft gezorgd.”

Annette: “Helder. En nu maar hopen dat straks de groene kleuren aangevuld worden met meer de vrolijke kleuren van bloeiende planten. En voor de mensen die binnenkort een wandeling op Tiengemeten willen maken, kijk vooral goed langs de wandelpaden: de bloeiende riet- en bijenorchissen zijn in aantocht!”

Annette den Dulk
Annette den Dulk