Nieuws van de boswachter

Column boswachters Chantal & Annette: vogels, vogels en nog eens vogels op Tiengemeten!

27 januari 2021 | Annette den Dulk

Annette den Dulk en Chantal van Burg zijn boswachters op Tiengemeten. In een maandelijkse duo-column schrijven we over ons werk op het eiland. Allebei vanuit ons eigen werkgebied: Annette vanuit het bezoekerscentrum en gericht op de beleving van de natuur. Chantal vanuit de beheereenheid, gericht op het natuurbeheer. Ook delen we tips om zelf de natuur te gaan ontdekken. Deze keer: vogels, vogels en nog eens vogels op Tiengemeten.

column tiengemeten

Vogels, vogels en nog eens vogels op Tiengemeten!

Chantal: “Hé Annette, ik zag je filmpje vorige week op Instagram van je werkbezoek aan Tiengemeten. Hoewel het rustig is op het eiland, was het zeker niet stil! Een kakofonie aan vogelgeluiden, nietwaar?”

Annette: “Ja, dat was het zeker. Het is zo jammer dat we geen bezoekers kunnen ontvangen op het eiland, tot in ieder geval 9 februari. Dat terwijl er juist zo veel moois te zien en te beleven valt. Ik wandelde alleen over het eiland maar voelde me echt niet alleen. Overal waar je kijkt zie je vogels, in en rondom het water maar ook vele kleine vogels langs de rietkragen en in de ruigtes.”

Chantal: “Tja, de ligging van het eiland is natuurlijk super. Middenin de trekroutes van vogel en vis, vandaar dat je hier ook het hele jaar door heel veel vogels treft. De winter is wel dé tijd om vogels te spotten, vooral grote aantallen watervogels.”

Annette: “Aan water geen gebrek in deze tijd van het jaar! Het was tijdens mijn wandeling over het eiland op sommige plaatsen behoorlijk nat. Dat hoorde je ook wel in mijn filmpje… mijn laarzen zogen zich behoorlijk vast in de modder. Ben je van plan om te wandelen in deze tijd van het jaar in de natuur, zorg dan wel voor goed schoeisel!”

Chantal: “Ja, dat water is een belangrijk gegeven voor de vogels. Tiengemeten is daar speciaal op ingericht: natte natuur. Ideaal voor de wintertaling, slobeend, blauwe én grote zilverreiger en de bergeend. En wat dacht je van de ‘fluiteend’ .. de smient? Die zal je vast wel gehoord hebben toen je langs het water liep. De smient is bijvoorbeeld zo’n vogel die vanuit het hoge noorden naar ons land komt om te overwinteren.”

Annette: “Vanaf de Vliedberg had ik mooi zicht op het water en de vele watervogels, zoals wintertalingen en kuifeenden. In het riet hoorde ik vogels, zoals de cetti’s zanger. En één die ik zo mooi vind: de putter. Wat een kleurrijk vogeltje is dat!”

Chantal: “De putter zal het fijn vinden op Tiengemeten. Vooral in de Oude Polder. Zijn andere naam ’distelvink’ verwijst naar zijn voorliefde voor distels. Het is een op-en-top zaadeter en verzot op gewone distels en op aanverwanten klis en kaardebol. Die kaardebollen zie je volop op het eiland. Een geweldig schouwspel als zo’n kleurrijk vogeltje behendig de zaadjes uit de plant peutert.”

Annette: “Leuk al die vogelweetjes van Tiengemeten. Het klinkt wat bot, maar we maken iedereen nu eigenlijk lekker met een ‘dooie mus’. Voorlopig kun je als bezoeker nog niet zelf een kijkje komen nemen. Heb jij nog een leuke tip voor thuis? Iets wat wel met vogels te maken heeft?”

Chantal: “Nou… wat denk je van de Nationale Tuinvogeltelling van de Vogelbescherming komend weekend?! Dankzij deze telling komen we erachter hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken en met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen. Op vrijdag 29, zaterdag 30 of zondag 31 januari  2021 kun je één keer een half uur de vogels in je tuin of balkon tellen. Leuk en nuttig tegelijk!”

Annette: “Dat is zeker een leuke bezigheid! Op de website van Natuurmonumenten kun je voor kinderen een speciale tuinvogelbingo downloaden. Ook leuk om te doen. Maak je vooraf samen iets lekkers voor de vogels. Zeker weten dat jij als eerste BINGO roept!”

Let op: een bezoek aan Tiengemeten is nu even niet mogelijk. In ieder geval tot en met 9 februari is de pont uit de vaart.

Annette den Dulk
Annette den Dulk
logo