Nieuws van de boswachter

Dé 4 high lights van Tiengemeten deze zomer

26 juli 2022 | Chantal van Burg

Een vakantie in eigen land is prachtig, want ons land heeft veel te bieden. Vooral op het gebied van natuur en cultuur. Wil je nu wel eens het eilandgevoel ervaren in eigen land? Kom dan naar Tiengemeten: een ruig eiland in het weidse Haringvliet! Benieuwd welke high lights je hier gezien en gedaan moet hebben? Lees hieronder onze top 4. En nu horen we je denken: "Een top 4, wat een raar aantal?" Dat komt omdat nummer 5 ten alle tijden jouw eigen ervaring op Tiengemeten is, voor iedereen anders, maar een high light op zich!

Eiland Tiengemeten

1. Wandelen op Tiengemeten

Tiengemeten is hét wandeleiland! Wandelen geeft je een gevoel van vrijheid en op Tiengemeten kun je deze letterlijk ervaren. Hier mag je namelijk ook van de paden af. Ben je dus meer een avontuurlijk type, ga dan struinen op het eiland. Maar kies je liever voor begaande paden, dan zijn er genoeg routes om het eiland te voet te ontdekken. In de zomermaanden zorgen de bloeiende kattenstaarten en guldenroede voor een schitterend kleurenpalet. Stap voor je wandeling even binnen bij het Bezoekerscentrum en laat je informeren door de vrijwilligers.

Wandelen op Tiengemeten

2. Uitzicht vanaf de Vliedberg

Ben je niet zo van het uren wandelen, maar wel op zoek naar een magisch uitzicht over het eiland? Ga dan naar de Vliedberg. Vroeger was dit de vluchtplaats voor het vee wanneer het water hoog stond. De wandelroute ernaar toe is verhard dus bereikbaar met rolstoel, rollator en kinderwagen. Dankzij de schuine opgang kan iedereen hier genieten van het uitzicht over het kommoeras dat in trek is bij vele watervogels. Kijk vooral ook boven je, wie weet zie je zo maar een bruine kiekendief of zeearend vliegen. Gaaf toch?!

Uitzicht vanaf de Vliedberg

3. Stap in de ruigte: aardappelloods, schafthuisje en beverburcht

Vroeger was het eiland in gebruik als landbouwgebied. Veel van deze vroegere relicten zie je nog in het landschap. Wandel je naar het westen dan kom je bij de aardappelloods. Hier sloegen de boeren de aardappelen op. Nu kun je het gebouw in, langs en op om de omliggende natuur te beleven. Regelmatig staan hier de Schotse hooglanders uit te rusten. Ook heeft hier de bever zijn plaats ingenomen. En zie je dat kleine huisje rechts van je midden in het landschap? Een schafthuisje waar vroeger de arbeiders schuilden en schaften tijdens hun werkdag. Hier kun je ook naar toe lopen én je kunt er zelfs nog in! Wandel de Beverroute en ontdek het cultuurhistorische deel van het eiland. Wist je dat in de middenkern van het eiland ook het landbouwmuseum gevestigd is?

Schotse hooglanders

4. Fiets naar de bloeiende akkers en Karantijn

Het oudste deel van het eiland vind je aan de oostkant. Kom je met de fiets dan kun je via het verharde pad naar dit gedeelte van het eiland fietsen en vanaf daar gaan wandelen. Fietsen kun je ook huren bij het Bezoekerscentrum. In de Oude Polder ervaar je een knipoog naar hoe het land er vroeger uitzag. Akkers met gewassen van toen, zoals boeiweit, vlas en diverse bloemenmengsels die vele insecten aantrekken. Stap van je fiets en loop de akkers eens op. Mooie plek voor een foto! Vervolg je weg over het verharde pad en je kunt links naar de Karantijn. Hier moesten in de 19e eeuw bemanning van schepen in quarantaine blijven tot een chirurgijn had vastgesteld dat er aan boord geen ziekten heersten. Een echte quarantaineplek om even uit te rusten!

Karantijn

Wil je je bezoek aan Tiengemeten helemaal compleet maken, breng dan ook een bezoek aan de aanwezige horeca en musea op het eiland. Zo maak je er een echte topbeleving van!

Veel plezier!

PS1: Voor de overtocht met de pont moet je wel vooraf online je pontkaartje(s) kopen. (link www.nm.nl/pont)

PS2: Check jezelf na je bezoek altijd op teken!

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven

logo