Ga direct naar inhoud
Nieuws

Een bijzondere gast op Tiengemeten

26 april 2022 | Otto de Kat

Deze week verblijft er al enkele dagen een kraanvogel op Tiengemeten!

Kraanvogel Tiengemeten

De lente is nu echt losgebarsten op Tiengemeten. Overal hoor je vogels zingen en is het een komen en gaan van trekvogels die op weg zijn naar noordelijke broedgebieden. Tiengemeten en de zuidwestelijke Delta zijn één van de tankstations langs die vogeltreksnelweg. En daar kun je altijd verrassende soorten tegen het lijf lopen.

Deze week verblijft er al enkele dagen een kraanvogel op Tiengemeten! Een bijzonderheid want bijna altijd vliegen kraanvogels op doortrek Tiengemeten voorbij. Voor bezoekers én boswachters een uitgelezen kans om deze vogel eens, op gepaste afstand, mooi te kunnen bekijken. Met dank aan één van onze bezoekers hebben we deze prachtige foto van onze gast.

Kraanvogels die over Nederland trekken broeden in Scandinavië en overwinteren in Spanje. Het gaat goed met deze soort in Europa en sinds 2001 broeden zij, na eeuwen afwezigheid weer in Nederland. Vooral in het gebied Fochteloërveen komt de kraanvogel voor. De kans om een kraanvogel in Nederland te kunnen zien wordt dus steeds groter!

Hoe lang deze kraanvogel nog op Tiengemeten verblijft is niets van te zeggen. Waarschijnlijk zal hij binnenkort zijn reis weer vervolgen naar zijn broedgebied in het noorden.

Otto de Kat
Otto de Kat