Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eerste telling 2022 op Tiengemeten levert vele roofvogels op

24 januari 2022 | Chantal van Burg

Het nieuwe jaar is al weer in volle gang, dus ook de maandelijkse vogeltellingen op Tiengemeten vinden weer plaats. Vorige week trapte Rob Burgmans het nieuwe jaar af met de eerste telling van 2022.

Blauwe Kiekendief

Meestal vinden de tellingen op vrijdag plaats, maar door de mist week Rob uit naar de zaterdag. De telling startte moeizaam op met in het begin net voldoende zicht om goed rond te kunnen kijken en ook de gator, het voertuig waarmee Rob in korte tijd het hele eiland kan tellen, had moeite door de natte grond te rijden. Gelukkig kon Rob aan het einde van de dag een telling opleveren over het hele eiland.

En de telling van Rob was niet voor niets. Hij telde die dag 36 roofvogels verdeeld over 5 sperwers, 3 zeearenden, waarvan er twee aan het baltsen waren, 6 bruine kiekendieven, 4 blauwe kiekendieven, 3 haviken, 11 buizerds, 2 torenvalken en 1 slechtvalk. Een mooi aantal voor de eerste maand van het jaar.

Een groot aantal wintertalingen, 4000 stuks, verbleven in het water na de Idahoeve aan de oostkant van Tiengemeten. Ook zag Rob de drie zaagbeksoorten tijdens zijn telling en veel doortrekkers als kramsvogels en koperwieken. En niet te vergeten nog 45 merels.

Overal op het eiland hoorde hij de waterral roepen, nou ja dit geluid lijkt eerder op krijsen. Ook blijft de Oude Polder nog goed in trek bij de kleine pietjes, 55 vinken, 34 kneuen en veel putters, kepen en ringmussen.

Rob voegde ook nog 2 ijsvogels toe aan zijn lijst. In totaal telde hij 42 reeën. Het totaal aantal vogels van die dag bedroeg 9.391, verdeeld over 71 soorten.

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven