Nieuws van de boswachter

Eerste wintergasten op Tiengemeten gearriveerd

28 september 2021 | Chantal van Burg

De teldag begon mistig en kil, maar naarmate de ochtend vorderde klaarde het weer op en kwam er zelfs een warm zonnetje. Vogelaar en vrijwilliger Rob Burgmans was onlangs weer te vinden op het eiland voor zijn maandelijkse vogeltelling.

Smient

De eerste smienten zijn op het eiland neergestreken en ook de eerste smelleken was aan het jagen in de Mariapolder, aan de oostkant van Tiengemeten. Dit was één van de weinige keren dat wij geen enkele bergeend telden. Waarschijnlijk zijn ze aan het ruien in de Waddenzee. Ook geen enkele merel gespot en ook geen waterhoen gezien. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze er niet waren, maar wij hebben ze niet gezien tijdens onze telling.

Wat wel fantastisch was, was de Oude Polder met al het zaad in de uitgebloeide bloemen en planten. Dit trekt vele vogels. Wij telden hier 100 kneuen, 50 putters, 50 ringmussen en ook een aantal reeën en hazen. Om de tellijst compleet te maken telden we nog twee juveniele zeearenden, een slechtvalk en een havik … blijven toch altijd mooi om waar te nemen. September leverde uiteindelijk een totaal aantal van 4.589 vogels op, verdeeld over 59 soorten.

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven

logo