Ga direct naar inhoud
Nieuws

Feestelijke opening van het vernieuwde Bezoekerscentrum en Speelnatuur op Tiengemeten

21 juni 2024 | Kimberly van Dongen

Op de zonnige woensdagochtend 19 juni vierde het team van Natuurmonumenten samen met genodigden de grote opening van het vernieuwde bezoekerscentrum en de OERRR Speelnatuur op Tiengemeten. Met een feestelijk knip van het lint werd het officiële startsein gegeven van de nieuwe winkel in het bezoekerscentrum. In de middag heropenden kinderburgemeester Babette Sliebrecht en wethouder Peters van de gemeente Hoeksche Waard de OERRR Speelnatuur. Na een zinderende kruiwagenrace mocht trotse winnaar Babette de heerlijke moddertaart aansnijden, wat de dag nog specialer maakte.

Kruiwagen race

Verbouw met een lange adem
“Het sein om echt te kunnen gaan verbouwen kwam pas laat op groen. Toen was het ook meteen hollen geblazen”, aldus beheerder van het bezoekerscentrum Chantal van Burg. Samen met de vaste en vrijwillige collega’s hebben we in een paar dagen tijd de oude winkel uitgeruimd. Net voor de Kerst heeft de winkel een heuse metamorfose ondergaan, met een eigentijds interieur, meer ruimte en kenmerkende natuurelementen van Tiengemeten. De winkel biedt volop ideeën over hoe je het eiland kunt ontdekken. Vervolgens is er hard gewerkt aan meer lichtinval in het bezoekerscentrum en een inspirerende expositie waarbij het verleden en heden van het eiland samenkomen: de gebouwen die het verhaal vertellen van de cultuurhistorie en de variatie aan planten en vogels die het eiland rijk is. 

Speelnatuur dit jaar weer open
De Speelnatuur van OERRR kon begin mei na 1,5 jaar sluiting weer haar deuren openen. Dit had te maken met zwemmersjeuk. Hoewel de klachten geen gevaar zijn voor de gezondheid, waren ze wel vervelend. De oorzaak is gevonden en maatregelen zijn genomen om de overlast te beperken. De OERRR Speelnatuur is de grootste natuurspeelplek van Natuurmonumenten en biedt kinderen de kans om zich in de natuur uit te leven. Hier kunnen ze vlotten bouwen, over touwbruggen klimmen, dammen bouwen zoals bevers, en ontdekken hoe het water zijn weg vindt. Voor de jongste kinderen is er Ukkie-eiland, een speciaal gedeelte met goed overzicht. Oudere kinderen kunnen de spannendste doorgangen en routes ontdekken of hutten bouwen met de aanwezige materialen. 

Weids en divers
Tiengemeten blijft een bijzondere plek voor veel natuurliefhebbers. “Nog steeds ontmoeten we bezoekers die nog nooit van het eiland gehoord hebben. Zij zijn verrast door de weidsheid en variatie aan soorten op het eiland. Het is voor ons, samen met de andere partners op het eiland, de uitdaging om Tiengemeten bij nog meer mensen in het hart te sluiten. Met een brede variatie aan natuurexcursies, de Speelnatuur van OERRR, twee musea, horeca dichtbij de veerhaven en aan het oostelijke punt van het eiland en verblijfsmogelijkheden, is Tiengemeten een volwaardige dag uit geworden.”

Vrijwilligers gezocht
Op Tiengemeten werken we met een enthousiast team van vrijwilligers die actief zijn in de winkel, als begeleider bij kinderfeestjes of schoolreizen, bezoekers informeren over het eiland, OERRR-dagen, of als helpende hand bij het onderhoud van de speelnatuur. Heb jij interesse om kinderen en volwassen bezoekers een geweldige natuurervaring te geven? Laat het ons weten via [email protected].

Opening en toegang
Het Bezoekerscentrum is de start voor je bezoek aan Tiengemeten. Hier kun je terecht voor informatie over wandelroutes, fietsverhuur, speurtassen voor gezinnen, activiteiten en bijzondere weetjes over het eiland. Het bezoekerscentrum is van dinsdag t/m zondag geopend van 10.15 uur tot 17.00 uur. Vanaf 1 november is het bezoekerscentrum open in de weekenden van 11.15 uur tot 16.00 uur.

Speelnatuur van OERRR is buiten de schoolvakanties geopend op woensdagmiddag van 13.15 uur tot 16.30 uur en in de weekenden van 10.15 uur tot 16.30 uur. In de schoolvakanties is Speelnatuur open op woensdag, zaterdag en zondag van 10.15 uur tot 16.30 uur. De toegang bedraagt €4,00 (lid €2,00) voor volwassenen en €6,00 (lid €4,00) voor kinderen. Kinderen tot en met 2 jaar zijn gratis. Word je direct lid van Natuurmonumenten bij de kassa van Speelnatuur, dan is je eerste bezoek gratis. Bij een volgend bezoek betaal je de lidmaatschapsprijs.

Kimberly van Dongen
Kimberly van Dongen