Ga direct naar inhoud
Nieuws

Gekraagde roodstaart gespot op Tiengemeten

12 mei 2021 | Chantal van Burg

Tijdens de vogeltelling van april zag Rob Burgmans deze prachtige verschijning. Ook lijkt het erop dat zijn kleurgenoot, de roodborsttapuit, permanent aanwezig is op het eiland. Naast de paarse kattenstaarten en de gele guldenroede, zorgen de vogels voor een mooie aanvulling op het kleurenpallet op Tiengemeten!

Gekraagde roodstaart

Vooraf had Rob niet gedacht dat het een mooie en verrassende dag zou worden op 16 april tijdens zijn vogeltelling op Tiengemeten. Een prachtige dag met als kers op de taart het opmerken van een nieuwe soort op het eiland .. de gekraagde roodstaart bij de aardappelloods.

De zeldzame huismus, die Rob in 2019 voor het eerst ontdekte op Tiengemeten, lijkt zijn thuis hier gevonden te hebben en broedt nu in een kast bij de Idahoeve.

Ook zag Rob tijdens deze telling de grotere roofvogels, zoals vier zeearenden – waarvan drie volwassen vogels en zeven bruine kiekendieven. Ook veel grauwe ganzen met kuikens en veertien zomertalingen. De roodborsttapuit is permanent aanwezig en hij hoorde de cettis zanger werkelijk overal zingen. De rietzangers zijn ook terug en Rob hoorde veelvuldig het gezang van de fitis en zelfs het 'hoempen' van de roerdomp. Met nog groenpootruiters en tureluurs aan de zuidwestkant van Tiengemeten, kon hij een mooie tellijst samenstellen.

Al met al een mooie telling met een totaal aantal 3.627, verdeeld over 71 vogelsoorten.

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven